gepubliceerd op 15 december 2021
Boekenactie MdNL: ‘Verhalen van de drakendochter. Leven en werk van Maartje Draak (1907-1995)’

Dit jaar is de Maatschappij van start gegaan met de MdNL Boekenactie: speciaal voor onze leden zullen de komende tijd verschillende uitgevers een bijzondere en aansprekende titel uit hun fonds selecteren en deze tijdelijk met korting aanbieden. Deze keer koos Uitgeverij Verloren voor u de biografie Verhalen van de drakendochter. Leven en werk van Maartje Draak (1907-1995), geschreven door Willem Gerritsen.

Als een van de eerste onderzoekers in Nederland richtte Maartje Draak zich op de relatie tussen de mondelinge overlevering van volksverhalen (zoals sprookjes) en de opkomst van schriftelijk vastgelegde middeleeuwse literatuursoorten (zoals Arthurromans). Haar omvangrijk wetenschappelijk oeuvre heeft betrekking op de Middelnederlandse letterkunde en de Keltologie, met name de Ierse literatuur van de vroege Middeleeuwen. Ze was lector en later hoogleraar in Amsterdam en Utrecht en werd in 1955 als eerste vrouw gekozen tot lid van de Afdeling Letterkunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

In deze biografie belicht Willem Gerritsen het werk van Maartje Draak tegen de achtergrond van de toenmalige universitaire studies in taal- en letterkunde. Hiernaast wordt aandacht besteed aan haar activiteiten als verzamelaar van Aziatische kunst, haar literaire voorkeuren, haar liefde voor boeken en vogels en haar columns in Raad en daad. Een portret van een kleurrijke, niet-alledaagse persoonlijkheid. Het boek bevat tevens een bibliografie van de publicaties van Maartje Draak, samengesteld door Marc Schneiders en Kees Veelenturf.

De biografie Verhalen van de drakendochter is verschenen als ingenaaide paperback en telt 304 pagina’s. U kunt deze titel nu bij Uitgeverij Verloren aanschaffen voor € 24,50 in plaats van € 29,-. De prijs is inclusief verzending (binnen Nederland).

Bestellen gaat gemakkelijk via deze link.

Deze aanbieding geldt tot en met 31 januari 2022 of zolang de voorraad strekt.