gepubliceerd op 3 december 2021
Kester Freriks gastschrijver bij UB Leiden

Kester Freriks is aangesteld als gastschrijver bij de UB Leiden. Aan de hand van bijzondere grenzen op oude landkaarten gaat Freriks samen Martijn Storms, conservator Kaarten & Atlassen, op zoek naar de sporen van deze grenzen in de cultuurgeschiedenis én in het Nederlandse landschap. Het resultaat van de samenwerking tussen schrijver en conservator wordt beschreven in het boek Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland. Het gastschrijverschap vindt plaats ter gelegenheid van Leiden European City of Science 2022, wanneer Leiden een jaar lang de Europese hoofdstad van de wetenschap is.

Land van grenzen

Kaarten van het Nederland van vroeger vertellen prachtige verhalen. Of ze nu getekend zijn, met de hand zijn ingekleurd of zijn gedrukt. Kester Freriks is verrast door het enorme aantal Nederlandse kaarten dat grenzen afbeeldt: “Grenslijnen, waterlinies, riviergrenzen, staatsgrenzen, dijken en sloten als grenzen, ja, zelfs de grens tussen eb en vloed of tot waar luidende klokken hoorbaar zijn. Nederland was een land van grenzen en het is een spannende vraag om te onderzoeken wat er van al die grenzen nog over is.” Samen met conservator Martijn Storms verdiept Freriks zich in de cultuurhistorische achtergronden van de grenzen en de kaarten waar ze op te vinden zijn. En hij gaat ook daadwerkelijk op pad om de sporen van de gekozen grenzen in het landschap te traceren en om in gesprek te gaan met bewoners en historici in de uiteenlopende provincies. “We willen de papieren collectie tot leven wekken en ontraadselen waarom Nederland een land van grenzen is.”

Grensverkenningen

Het resultaat van de samenwerking tussen schrijver en conservator zal in het voorjaar verschijnen bij uitgeverij Athenaeum in Amsterdam, onder de titel Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland. De talloze vormen van grenzen die Freriks tijdens zijn gastschrijverschap onderzoekt worden samengebracht tot een caleidoscopisch beeld van de omgang van de mens met het landschap.