dinsdag 14 december 2021 om 15:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 4 december 2021
Online NBV-sessie: Nieuwe Kunst in de UB Leiden

Op dinsdagmiddag 14 december organiseert de Nederlandse Boekhistorische Vereniging een nieuwe online sessie. Dit keer presenteren conservatoren Kasper van Ommen en Jef Schaeps hoogtepunten uit de Collectie Nieuwe Kunst in de UB Leiden. De Collectie Nieuwe Kunst in de UB Leiden is een van de rijkste collectie in Nederland op het gebied van boek- en grafische vormgeving tijdens de periode 1892-1903. De kern van de collectie werd bijeengebracht door Ernst Braches en berust in de bibliotheek sinds 1972. De afgelopen twintig jaar is de collectie weer tot leven gekust en groeit en bloeit als nooit tevoren.

Deze collectie bevat boeken, tijdschriften, veel gebruiksdrukwerk en uitgebreide documentatie betreffende het boek in de periode van de Nieuwe Kunst in Nederland. Toen de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de collectie in 1973 verwierf, was de inzet om ‘in het bezit te komen van een groot aantal letterkundige uitgaven uit de periode van rond de eeuwwisseling, boeken die bovendien voor de kennis van culturele stromingen in Nederland onmisbaar zijn’. Bij de overdracht stond het Braches voor ogen dat de verzameling boeken die in zijn proefschrift werd beschreven en de bijbehorende documentatie als het ware als bewijsvoering en illustratie voor zijn proefschrift te gebruiken moesten zijn.

Aanmelden

Deze online sessie vindt plaats op 14 december om 15:00. Inschrijven kan door te mailen naar info@boekgeschiedenis.nl. Ook niet-leden zijn welkom. Na inschrijving ontvangt u een link, die u toegang geeft tot de online sessie.