gepubliceerd op 30 november 2021
50ste Huizingalezing wederom verplaatst

LET OP: De Huizingalezing wordt ten tweeden male verplaatst, nu naar zondagochtend 12 december. Zie voor meer informatie deze link.

Op zaterdag 11 december houdt cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck de 50e Huizingalezing. Deze lezing is verplaatst van vrijdagavond 10 december naar zaterdagmiddag 11 december. In de Pieterskerk in Leiden zal Van Reybrouck een rede houden met als titel De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe. De lezing wordt via livestream uitgezonden. In de zaal is beperkt publiek aanwezig. Na afloop van zijn lezing wordt Van Reybrouck kort geïnterviewd door twee Leidse studenten: Sander van der Horst en Vera van Heel.

Hoewel de belangstelling voor kolonisatie de laatste jaren overal in het Westen groeiende is, beperkt die zich meestal tot het historische kolonialisme. De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Nochtans gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen. Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren?

Programma 11 december

14.00 uur – Welkomstwoord
14.10 uur – Lezing David Van Reybrouck
15.10 uur – Kort interview met studenten
15.30 uur – Einde lezing

Tickets livestream

Kaarten kunt u bestellen via de website van de Pieterskerk.
Een ticket voor de livestream kost € 5,00 en kunt u bestellen via deze link.