gepubliceerd op 20 november 2021
Aad Meinderts over Max Kijzer (1893-1944)

Bij Uitgeverij Flanor is het boek Uit geil en bloed bestaat dit rotte leven: Max Kijzer (1893-1944) van Aad Meinderts verschenen. Max Kijzer was een van die ‘literaire zwerfhonden’ die de literatuur kleur geven. Hij was een vaste medewerker van De Nieuwe Gids en vereerde Willem Kloos, hoewel ook wel gesuggereerd is dat zijn aanbidding van de koning der Tachtigers louter spel was. Onvermoeibaar bracht hij altijd en overal schrijvers en kunstenaars bijeen in literaire salons waar hij zelf het hoogste woord voerde, voortgedreven door zijn neiging tot imponeren en fabuleren.

Meinderts schrijft over de vele identiteiten van Kijzer: sigarenfabrikant, handelsreiziger, denker, journalist, dichter, romancier, mesjoggene en knoestige oude boom. Hij schreef twee gedichtenbundels en drie romans. Met name zijn romans Naar het licht (1936) en De verborgen dissonant (1937), maar ook Honderd kwatrijnen (1936) wekten afschuw door de vrijmoedige wijze waarop Kijzer over liefde en seks schreef, wat een recensent er zelfs toe bracht Max Kijzer uit te roepen tot de ‘goorste auteur’ van de Nederlanden.

Het boek is te verkrijgen door overmaking van € 19,50 op bankrekening NL85 INGB 0680 2522 15 t.n.v. W.S. Huberts te Nijmegen (NL), onder vermelding van ‘Kijzer’. Als u betaalt via elektronisch bankieren, vergeet dan niet uw adresgegevens toe te voegen. Na ontvangst van de betaling wordt uw bestelling zonder verdere kosten bij u thuis afgeleverd. Bij afleveradressen in het buitenland zullen de extra verzendkosten in rekening worden gebracht.

Uit geil en bloed bestaat dit rotte leven: Max Kijzer (1893-1944), Uitgeverij Flanor, paperback, 96 pag., € 19,50