gepubliceerd op 15 november 2021
Boekenactie MdNL: ‘In reprise. Tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse toneelstukken om opnieuw te bekijken’

Vorige maand is de Maatschappij van start gegaan met de MdNL Boekenactie: speciaal voor onze leden zullen de komende tijd verschillende uitgevers een bijzondere en aansprekende titel uit hun fonds selecteren en deze tijdelijk met korting aanbieden. Deze keer koos de Walburg Pers / Amsterdam University Press voor u de bundel In reprise. Tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse toneelstukken om opnieuw te bekijken.

Net als andere theaterculturen, beschikt het theater in Nederland en Vlaanderen over een kernrepertoire: een aantal stukken dat om de zoveel tijd opnieuw wordt opgevoerd. Maar waarin het theater in de Lage Landen zich onderscheidt, is dat er in dat kernrepertoire maar weinig oorspronkelijk Nederlandse en Vlaamse toneelstukken voorkomen. Terwijl er in het Nederlands prachtige toneelteksten zijn geschreven! Dat geldt niet alleen voor die veelgeroemde en tegenwoordig ook veel bekritiseerde ‘gouden eeuw’ en voor ‘canonieke’ schrijvers als Vondel en Bredero. Ook in de eeuwen daarna, en zeker gedurende de afgelopen decennia, heeft de Nederlandse toneelschrijfkunst veel moois opgeleverd. Toch zijn die Nederlandse toneelteksten, die ooit zo succesvol in première gingen, maar zelden in de Nederlandse theaters te zien, en maar weinig mensen kennen ze.

In In reprise houden neerlandici, theaterwetenschappers en dramaturgen tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse toneelteksten tegen het licht; teksten van Joost van den Vondel, Pieter Langendijk, Judith Herzberg, Esther Gerritsen, Tom Lanoye, Lot Vekemans en anderen. De auteurs betogen op een aanstekelijke en enthousiaste manier dat de toneelteksten die zij centraal stellen niet alleen mooi en interessant zijn, maar ook actueel en relevant. Ze hebben ook het publiek en de theaterprofessionals van vandaag nog veel te zeggen.

De bundel In reprise telt 394 pagina’s en stond onder redactie van Anja Krans, Bart Ramakers, Rob van der Zalm en Veronika Zangl. Acteur Gijs Scholten van Aschat schreef het voorwoord. Deze uitgave kunt u nu bij de Walburg Pers / AUP aanschaffen voor € 20 in plaats van € 24,50. Deze prijs is inclusief verzending (binnen Nederland).

Bestellen gaat makkelijk via deze link. Gebruik bij het afrekenen de kortingscode WP-5941.

Deze aanbieding geldt tot en met 15 december of zolang de voorraad strekt. De kortingscode kunt u alleen via de website van de uitgever inwisselen en is alleen geldig voor leden van de MdNL.