gepubliceerd op 11 november 2021
Foto-impressie Laureatenmiddag 2021

Op zaterdagmiddag 30 oktober vond in het Telders Auditorium in het Academiegebouw te Leiden onze Laureatenmiddag plaats. Hieronder ziet u een foto-impressie van deze feestelijke middag. Jaap Goedegebuure heette de aanwezigen welkom (voor het laatst als voorzitter van de MdNL; hij wordt opgevolgd door Odile Heynders), waarna de Kruyskampprijs werd uitgereikt aan Paul Van Hauwermeiren voor zijn driedelige werk Bargoens. Vijf eeuwen geheimtaal van randgroepen in de Lage Landen door Roland de Bonth, voorzitter van de jury, gevolgd door een interview met Van Hauwermeiren door Marc van Oostendorp:

 

Fulco Ottervanger, een Belgische multi-instrumentalist, componist en zanger in de jazz-, pop- en experimentele hedendaagse muziek, verzorgde een muzikaal intermezzo:

De Academische Jaarprijzen 2021 werden uitgereikt aan Maarten Bogaards (voor zijn scriptie Sitting stuck and standing scribbled. Productivity, structure, and meaning of posture verbs combined with a complementive past participle in Dutch), Cora Cavirani-Pots (voor haar dissertatie Roots in Progress Semi-lexicality in the Dutch and Afrikaans verbal domain), Alex Reuneker (voor zijn artikel ‘Clause order and syntactic integration patterns in Dutch conditionals’) en Marc de Mik (voor zijn educatieve scriptie Samen lezen, beter lezen? Een quasi-experimenteel onderzoek naar de meerwaarde van samenwerkend leren voor het leesvaardigheidsonderwijs in de brugklas). Het oordeel van de jury wordt telkens uitgesproken door Hans Bennis, voorzitter van de jury:

Kester Freriks, voorzitter van de jury, reikte de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021 uit aan J. V. Neylen voor haar poëziedebuut En niet bij machte (Atlas Contact, 2020):

Charlotte Van den Broeck kreeg voor haar boek Waagstukken de Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2021 uitgereikt door Nelleke Noordervliet, namens de jury:

De middag werd besloten met een gesprek tussen J. V. Neylen en Charlotte Van den Broeck over hun werk, onder leiding van Odile Heynders, de nieuwe voorzitter van de Maatschappij:

Foto’s: Harry Otto