donderdag 25 november 2021 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 12 november 2021
Boeken uit het Huis: Irma Joubert en Cynthia McLeod

Het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam organiseert in samenwerking met de Taalunie een serie maandelijkse presentaties van boeken op het gebied van de Afrikaanse literatuur, geschiedenis en biografie: ‘Boeken uit het Huis’. Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen. Elke laatste donderdag van de maand vindt er een presentatie plaats tussen 16:00 uur en 17:00 uur. De presentaties worden gelivestreamd via het officiële Zuid-Afrikahuis YouTube-kanaal waarbij de kijker live vragen kan stellen via de chat. Natuurlijk zijn alle afleveringen van ‘Boeken uit het Huis’ ook op elk gewenst moment terug te kijken.

Op donderdagmiddag 25 november aanstaande zijn Irma Joubert, Dorien de Vries en Cynthia McLeod te gast. Dit najaar verschijnt Een thuis in Afrika, het langverwachte derde deel van de ‘Onderweg naar Zuid-Afrika’-trilogie van Irma Joubert. Hierin lezen we hoe de zevenjarige Charles in 1940 naar het Schotse platteland wordt gebracht vanwege de bombardementen op Londen. Ondertussen probeert de jonge majoor Oswald von Stein zich aan de andere kant van Europa staande te houden tegen het Duitse leger. Ondanks hun verschillende ervaringen hebben de jongens na de oorlog hetzelfde doel voor ogen: een nieuw bestaan opbouwen in Afrika. Lukt het hun om een thuis te vinden?

De drie delen van deze trilogie zijn afzonderlijk te lezen, maar liefhebbers van Jouberts werk zullen in dit aangrijpende laatste deel vertrouwde personages uit de voorafgaande boeken Hildegard en Het meisje uit het verscholen dorp terugvinden. Overigens komen ook personages uit eerdere boeken van Irma Joubert nog een keer voorbij. Daardoor mag Een thuis in Afrika wel gezien worden als de kroon op Jouberts indrukwekkende oeuvre.

Tijdens deze aflevering van ‘Boeken uit het Huis’ gaat Ingrid Glorie, freelance journalist en vertaler, in gesprek met Irma Joubert en met Dorien de Vries, Jouberts vaste vertaler die een belangrijk aandeel heeft in het succes van Jouberts boeken in Nederland. De Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod zal tijdens de bijeenkomst een gesproken column leveren over het belang van kennis van het verleden en de rol die historische fictie hierbij kan spelen.