Dinsdag 9 november 2021
om 17:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 3 november 2021
Webinar 18de Eeuw: Stad in revolutie. Antwerpen in de Franse tijd

Dinsdagmiddag 9 november aanstaande organiseert onze Werkgroep 18de Eeuw weer een gratis toegankelijk webinar. Dit keer neemt Brecht Deseure ons mee naar Antwerpen ten tijde van liberté, égalité, fraternité. Dit doet hij aan de hand van een unieke reeks aquarellen van Pierre Goetsbloets (1794-1797).

Wat doe je wanneer de wereld waarin je bent opgegroeid voor je ogen verdwijnt in een draaikolk van revolutie? Het overkwam de Antwerpenaar Pierre Goetsbloets (1765-1816) aan het einde van de achttiende eeuw. In die periode kwam zijn stad onder Frans bewind. De Franse Revolutie zorgde voor een totale transformatie van de maatschappij. Antwerpen en de rest van de Zuidelijke Nederlanden werden losgeweekt uit de traditie en klaargestoomd voor de moderne tijd. De wereld van Goetsbloets, een aristocraat van de oude stempel, stortte in.

Goetsbloets’ antwoord? Alles opschrijven en natekenen wat hij zag. Als een bezetene kopieerde, noteerde, registreerde en tekende hij. Het resultaat was een tiendelige kroniek, getiteld Tydsgebeurtenissen, van de periode 1794 tot 1797. De prachtige aquarellen die hij maakte tonen een uniek beeld van de introductie van het Franse regime in Antwerpen. Samen met Goetsbloets zien we hoe republikeinse symbolen en rituelen de stad overnamen: van de Vrijheidsboom, over de Tempel van de Rede, tot de gevreesde guillotine. Als gevolg van de Revolutie veranderde de stad bovendien grondig van aanzicht: kloosters werden gesloten, kerken werden afgebroken, stadsmuren verdwenen. Ook die verdwenen wereld brengen Goetsbloets’ aquarellen in beeld.

Aanmelden

Dit webinar is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via deze link.Â