gepubliceerd op 18 november 2021
Literatuurgeschiedenis nu! Twee films met Veerle Fraeters, Bram Caers, Dirk De Geest en Marieke Winkler

Vijftien jaar geleden verschenen de eerste delen van de grote, door de Taalunie geïnstigeerde Geschiedenis van de Nederlandse literatuur: Stemmen op schrift van Frits van Oostrom en Altijd weer vogels die nesten beginnen van Hugo Brems. Hoe kijken neerlandici heden ten dage naar dit project? Welke verdiensten hebben de boeken, welke blinde vlekken vertonen ze? Een andere vraag die opkomt is of er in het licht van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied en in de literatuur behoefte is aan aanvullingen vanuit een hedendaags perspectief. Professor Veerle Fraeters (Universiteit Antwerpen) gaat in gesprek met dr. Bram Caers (Universiteit Leiden) over de twee delen over de middeleeuwen; professor Dirk De Geest (KU Leuven) en dr. Marieke Winkler (Open Universiteit) laten hun licht schijnen over het deel na 1945.

Teaser

(Kunt u de teaser niet in uw browser bekijken? Open deze dan hier op Youtube)

Middeleeuwen

Veerle Fraeters ging in gesprek met Bram Caers over de Middeleeuwen. Deze stonden centraal in het deel Stemmen op schrift van Frits van Oostrom. Bekijk dit gesprek via deze link op het Youtubekanaal van de UB Leiden.

Moderne en hedendaagse periode

Dirk De Geest en Marieke Winkler spreken in de tweede film over de literatuur na 1945. Deze stond centraal in het deel Altijd weer vogels die nesten beginnen van Hugo Brems. Bekijk via deze link de film met deze bespiegelingen op het Youtubekanaal van de UB Leiden.

 

Op het Youtubekanaal van de UB Leiden kunt nu nog veel meer interessante bijdragen vinden, zoals de Online Boekensalon. U kunt zich via Youtube abonneren op dit kanaal.