gepubliceerd op 22 oktober 2021
Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis 2021

Bij de Amsterdam University Press is het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis 28/2021 verschenen. Het Jaarboek van onze werkgroep de Nederlandse Boekhistorische Vereniging publiceert Nederlands- en Engelstalige artikelen op het gebied van de boekgeschiedenis van de Lage Landen.

Het thema van jaargang 28/ 2021 is muziek. Aan bod komen het Antwerps liedboek (1544), dat zich internationaal onderscheidde door een oblong formaat, een collectie muziekboeken bewaard in Upsala die licht werpt op de achttiende-eeuwse Europese productie en verzameling van muziekboeken, en de muzikale memoires van de Roermondse baron Michiels van Kessenich. Ook is er aandacht voor het twintigste-eeuwse fenomeen van radioliedboekjes, waarin teksten van populaire liedjes werden verspreid om te kunnen meezingen met de radio, en de dynamiek tussen literatuur en muziek in de vorm van opnames op vinyl en cd.

Buiten het thema-dossier bevat het Jaarboek 28/2021 nog zes andere artikelen over uiteenlopende boekhistorische onderwerpen, waaronder de bibliotheek van de Tweede Kamer, zeventiende-eeuwse embleembundels, drukkersactiviteiten rond Jan van Doesborch, vroegmoderne nieuwsmedia, de Van Rijckevorsel bibliotheek en gevangenisbibliotheken.

Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis 28/2021, Amsterdam University Press, paperback, 344 pag., € 29,99
ISBN: 9789463720182