gepubliceerd op 29 oktober 2021
Huizingalezing 2021 door David Van Reybrouck

LET OP: DE HUIZINGALEZING IS VERPLAATST NAAR ZONDAGOCHTEND 12 DECEMBER. ZIE VOOR MEER INFORMATIE DEZE LINK.

Op vrijdagavond 10 december aanstaande zal de 50ste Huizingalezing in de Pieterskerk te Leiden worden uitgesproken door cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck. Aan zijn lezing heeft hij de titel De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe gegeven.

NB: Vanwege de nieuwe coronamaatregelen zal de lezing via een livestream te zien zijn. Kaarten voor deze livestream zijn te koop voor € 5 via deze link

Hoewel de belangstelling voor kolonisatie de laatste jaren overal in het Westen groeiende is, beperkt die zich meestal tot het historische kolonialisme. De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Nochtans gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen. Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren.

Aanmelden

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen zal de lezing via een livestream te zien zijn. Kaarten voor deze livestream zijn te koop voor € 5 via deze link.