gepubliceerd op 15 oktober 2021
De postkoloniale spiegel: de Nederlands-Indische letteren herlezen

Bij de Leiden University Press is De postkoloniale spiegel. De Nederlands-Indische letteren herlezen verschenen, een bundel die onder redactie stond van Rick Honings, Coen van ’t Veer en Jacqueline Bel. Het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië heeft grote invloed gehad op de literatuur. In De postkoloniale spiegel wordt in 26 hoofdstukken de ‘canon’ van de Nederlands-Indische literatuur voor het eerst systematisch vanuit een postkoloniaal perspectief gelezen, van Multatuli’s Max Havelaar (1860) – de eerste Indische roman – tot en met Lichter dan ik (2019) van Dido Michielsen.

Na een introductie waarin wordt ingegaan op het leven van de auteur en zijn of haar relatie met Nederlands-Indië of Indonesië, worden telkens een of meer romans geanalyseerd. Naast beroemde auteurs als Louis Couperus, E. du Perron en Marion Bloem komen ook minder bekende schrijvers aan de orde. Terugkerende aandachtspunten zijn de representatie van de ongelijke koloniale machtsverhoudingen en de Europese strategieën waarmee de ‘Ander’ werd gemarginaliseerd. De postkoloniale spiegel geeft een vernieuwend overzicht van meer dan 160 jaar Indische literatuurgeschiedenis.

De postkoloniale spiegel. De Nederlands-Indische letteren herlezen, LUP, gebonden, 536 pag., € 49,95
ISBN: 9789087283735