vrijdag 29 oktober 2021 om 14:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 17 oktober 2021
Gendergeschiedenisdag Universiteit Utrecht

Op vrijdagmiddag 29 oktober aanstaande organiseren Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG) de Gendergeschiedenisdag aan de Universiteit Utrecht. In korte pitches worden de huidige ontwikkelingen binnen gender- en vrouwengeschiedenis aan de Universiteit Utrecht besproken. De keynote lezing wordt gegeven door Sophie van den Elzen, die in haar promotieonderzoek laat zien hoe de vroege vrouwenbeweging strategisch gebruik maakte van vergelijkingen met de strijd tegen de slavernij. Het nieuwe themanummer van Historica wordt gepresenteerd door gastredacteur Margit van der Steen. In een afsluitende paneldiscussie gaan we in gesprek over nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.

Aansluitend op dit programma zal dit jaar voor de negentiende keer de Johanna Naberprijs worden uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500,- euro en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Programma

14:00 Welkom
14:10 Utrecht Uitgelicht met o.a. Anita Ramcharan, Lulu Helder en Marijke Huisman
15:00 Keynote lezing van Sophie van den Elzen
15:30 Paneldiscussie met o.a. Berteke Waaldijk, Nancy Jouwe en Esther Captain
16:30 Uitreiking Johanna Naberprijs o.l.v. Geertje Mak
17:00 Afsluiting

Aanmelden

Het programma zal live uitgezonden worden vanuit de Universiteit Utrecht en is te volgen via een livestream. U kunt zich voor deze livestream aanmelden via deze link.