woensdag 29 september 2021 om 20:00 uur
Singelkerk, Singel 452, Amsterdam (ingang Herengracht 431)
gepubliceerd op 19 september 2021
Presentatie ‘L. De lezer van de 19de eeuw’

In samenwerking met Uitgeverij Balans organiseert Spui25 op woensdagavond 29 september aanstaande in de Singelkerk te Amsterdam een programma rondom het nieuwe boek van Marita Mathijsen, waarin zij zich verplaatst in L, de boekenliefhebber van de negentiende eeuw.

In haar nieuwste boek zet Marita Mathijsen haar eigentijdse leesbril af en verplaatst zich in de boekenliefhebber van de negentiende eeuw. Dat kon een man zijn of een vrouw: door Mathijsen krijgt de lezer van toen eenvoudigweg de naam L toebedeeld. L staat voor de man of vrouw die van lezen houdt. Mathijsen biedt een nieuwe kijk op een veelbewogen periode. Aan het begin van de eeuw, de tijd van Fransen en patriotten, krijgt de lezer naast opruiende pamfletten de nodige nationalistische po√ęzie voorgeschoteld, en romantische verhalen over het verleden. Halverwege de eeuw worden de romans rauwer, realistischer ook. Tegen het einde van de eeuw wordt de lezer overspoeld met romans die emancipatie bevorderen en kolonialisme aan de kaak stellen. Onderweg introduceert Mathijsen tal van interessante, soms onbekende auteurs, onder wie vele vrouwen. Het resultaat is een heel nieuwe geschiedenis van de negentiende eeuw.

Tijdens de presentatie zal Marita Mathijsen uiteraard zelf spreken over haar boek, maar ook zal er een paneldiscussie over de houdbaarheid van de hedendaagse literatuur plaatsvinden, onder leiding van Mieke van der Weij.

Aanmelden

Het programma vindt plaats in de Singelkerk, Singel 452 Amsterdam (ingang Herengracht 431) en begint om 20:00. Aanmelden kan via deze link.