gepubliceerd op 23 september 2021
Nooit het hele hart: een biografie van J. Eijkelboom

Bij Uitgeverij De Arbeiderspers is de langverwachte biografie van de Dordtse dichter Jan Eijkelboom verschenen. In Nooit het hele hart. J. Eijkelboom. Een biografie belicht auteur Kees van ’t Hof het leven en werk van deze dichter en schrijver. Want naast zijn bestaan als schrijver leidde Eijkelboom een leven waarover weinig bekend is. Toch zijn deze levensfeiten voor zijn werk van grote betekenis geweest.

Deze biografie beantwoordt niet alleen de vraag hoe en waarom Eijkelboom dichter werd en hoe zijn werk zich ontwikkelde (waarbij ruimschoots uit zijn originele maar ook toegankelijke poëzie geciteerd wordt), maar brengt ook de historische werkelijkheid tot leven: zijn belevenissen in de oorlog toen hij op een gereformeerd gymnasium zat, zijn gruwelijke ervaringen op Oost-Java tussen 1947 en 1950 en zijn ervaringen als journalist bij Vrij Nederland in de jaren waarin het een vooraanstaand opinieblad werd. En passant maakt de lezer kennis met de bonte stoet opmerkelijke figuren die tot zijn Amsterdamse kring behoorden.

Nooit het hele hart. J. Eijkelboom. Een biografie, De Arbeiderspers, gebonden, 344 pag., € 34,99
ISBN: 9789029542425