gepubliceerd op 11 september 2021
Het Berghse kroniekenhandschrift: ontstaan, inhoud en functie van een laatmiddeleeuws geschiedenisboek

Bij Uitgeverij Verloren is Het Berghse kroniekenhandschrift. Ontstaan, inhoud en functie van een laatmiddeleeuws geschiedenisboek verschenen. Deze editie stond onder redactie van Wim van Anrooij en Jeanne Verbij-Schillings.

Het Berghse kroniekenhandschrift (’s-Heerenberg, Huis Bergh, inv.nr. 2095) is een lijvig geschiedenisboek uit de late Middeleeuwen waarin tal van historiografische teksten bijeen zijn gebracht. Daaronder bevindt zich onder meer de vroegste thans bekende kroniek van Gelre. Naast teksten bevat het handschrift tevens een reeks gedeeltelijk gekleurde pentekeningen en representatieve afbeeldingen van heersers, waaronder een van de hertog van Gelre, naar het zich laat aanzien in een realistische setting.

Het Berghse kroniekenhandschrift is vermoedelijk tot stand gekomen in Gelre, kort na het midden van de vijftiende eeuw. Voorin bevindt zich het wapen van de heren van Bergh, die tot de entourage van de Gelderse hertogen behoorden. Het is daarom bijzonder dat Huis Bergh er in 2017 in slaagde het handschrift, dat zich eeuwenlang in privébezit bevond, aan te kopen en aan de handschriftencollectie toe te voegen. Sinds de verwerving heeft een team van specialisten uit binnen- en buitenland zich verdiept in dit laatmiddeleeuwse geschiedenisboek. Dat leidde tot uiteenlopende beschouwingen over ontstaan, inhoud en functioneren van het handschrift. De resultaten van hun samenwerking zijn verzameld in deze bundel.

Het Berghse kroniekenhandschrift. Ontstaan, inhoud en functie van een laatmiddeleeuws geschiedenisboek, Uitgeverij Verloren, gebonden, 392 pag., € 30,-
ISBN: 9789087049393