gepubliceerd op 26 augustus 2021
Piero Heliczer in de reeks Artistiek Bureau

Eerder dit jaar verscheen bij het Artistiek Bureau van Nick ter Wal een gedichtenreeks van Hans Warren, getiteld Grafkrans. Nu is het tweede deeltje in deze reeks literaire / literair-historische uitgaven verschenen, Exiled from Amsterdam van Piero Heliczer.

Piero Heliczer kwam in 1958 voor het eerst in Nederland. Daar leerde hij Henk Marsman, alias Bernlef, kennen. Die nam in de tweede aflevering van Barbarber twee gedichten van Heliczer op. In Exiled from Amsterdam beschrijft Heliczer zijn eerste indrukken van Amsterdam. Op eigenzinnige wijze rijgt hij in deze persoonlijke geschiedenis Provo, de Tweede Wereldoorlog, Mokum en Haile Selassie aaneen. Deze Engelstalige autobiografie van Piero Heliczer werd ontdekt in de correspondentie van de Nederlandse dichter Harry Hoogstraten. De tekst is geschreven in de zomer van 1977, toen Heliczer gedwongen werd zijn woonboot en Amsterdam te verlaten en terug te keren naar Parijs. Exiled from Amsterdam verschijnt nu voor het eerst in een oplage van 250 exemplaren.

Piero Heliczer (1937-1993) was dichter, uitgever, acteur en filmmaker. Hij richtte The Dead Language Press op. Hij was bevriend met Allen Ginsberg, Gregory Corso en Andy Warhol. Heliczer werd geboren in Rome, studeerde aan Harvard, woonde achtereenvolgens in Londen, Parijs, Amsterdam en New York, waarna hij zich terugtrok in een boerderij in Normandië, waar hij op tragische wijze om het leven kwam.

Exiled from Amsterdam, Artistiek Bureau, paperback, 24 pag., € 16,-
ISBN: 9789083144917

Te bestellen bij de uitgever via deze link.