donderdag 26 augustus 2021 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 6 augustus 2021
Boeken uit het Huis: Ena Jansen bloemleest Elisabeth Eybers

Afgelopen februari ging het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie van start met een serie maandelijkse presentaties van boeken op het gebied van de Afrikaanse literatuur, geschiedenis en biografie: ‘Boeken uit het Huis’. Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.

Elke laatste donderdag van de maand vindt er een presentatie plaats tussen 16:00 uur en 17:00 uur. De presentaties worden gelivestreamd via het officiële Zuid-Afrikahuis YouTube-kanaal waarbij de kijker live vragen kan stellen via de chat. Natuurlijk zijn alle afleveringen van ‘Boeken uit het Huis’ ook op elk gewenst moment terug te kijken.

Op donderdagmiddag 26 augustus staat een nieuwe bloemlezing uit het werk van Elisabeth Eybers centraal, Immigrant. De Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers (1915-2007) woonde de eerste helft van haar leven in Zuid-Afrika en daarna precies even lang – 46 jaar – in Nederland. Na haar verhuizing naar Nederland bleef Eybers in het Afrikaans schrijven. Haar poëzie verscheen in beide landen in precies dezelfde vorm en werd voor haar Nederlandse lezers dus niet in het Nederlands vertaald. Toch wordt haar werk zowel tot de Afrikaanse als tot de Nederlandse literatuur gerekend. In Zuid-Afrika kreeg Elisabeth Eybers maar liefst drie keer de prestigieuze Hertzogprijs. Ook in Nederland won ze meerdere prijzen. In 1991werd ze voor haar hele oeuvre onderscheiden met de P.C. Hooftprijs.

De bloemlezing Immigrant werd samengesteld door Ena Jansen, die goed met Eybers bevriend was en die in de laatste fase van haar leven veel voor Eybers betekend heeft. De selectie van 134 gedichten geeft een goed beeld van Eybers’ veelzijdigheid als dichter. Het boek bevat onder meer klassiekers als ‘Maria’ en ‘Busrit in die aand’, gedichten over haar kinderen, de emigratie naar Nederland en haar latere, aangrijpende gedichten over het ouder worden. Goede poëzie is tijdloos. Dat blijkt eens te meer uit deze uitgave waarmee de kern van Eybers’ oeuvre nieuw leven wordt ingeblazen.

Ena Jansen zal tijdens ‘Boeken uit het Huis’ geïnterviewd worden door Martina Vitackova, gastprofessor Afrikaanse letterkunde aan de Universiteit Gent. Ook zal Veronique Jephtas ingaan op de vraag wat de poëzie van Elisabeth Eybers nog te zeggen heeft voor een jongere generatie. Jephtas (24) is schrijver, activist, dichter, spoken word artist, regisseur en actrice.