dinsdag 14 september 2021 om 20:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 10 augustus 2021
Wonderlijke Wunderkammers: de kunst van verzamelen

Op dinsdagavond 14 september organiseert Spui25 in samenwerking met NIAS-KNAW een NIAS Talk over het fenomeen ‘Wunderkammer’. Op welke manieren komt de vroegmoderne verzamelvorm van ‘Wunderkammers’ terug in hedendaagse museale en artistieke interventies die verwondering en nieuwsgierigheid proberen te vangen? Over deze vragen gaat Zará Kars in gesprek met Marika Keblusek (universitair docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden) en Dickie Zebregs (Zebregs&Röell Fine Art and Antiques).

Felgekleurde veren van zeldzame of uitgestorven vogelsoorten, rijk versierd tropisch hout en bijzondere objecten op sterk water; in vroegmoderne Wunderkammers verzamelden liefhebbers sinds de zestiende eeuw bijzondere objecten die tot de verwondering spraken. De afgelopen jaren is het concept van de Wunderkammer of rariteitenkabinet een terugkomend verschijnsel in musea, antiekzaken en galeries, al dan niet in een nieuw jasje. In plaats van de term rariteitenkabinet gebruiken musea termen als ‘Wonderkamer’ en spreekt Zebregs van de zogenaamde ‘Kunstkamer’. Nieuwe naam, zelfde concept?

Aanmelden

Deze NIAS Talk vindt plaats op dinsdagavond 14 september van 20:00 tot 21:30 uur bij Spui25 in Amsterdam. U kunt zich opgeven voor deze avond via deze link.

Willem van Haecht (1628)