Dinsdag 3 augustus 2021
om 17:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 21 juli 2021
Webinar 18de Eeuw: De klank van de Achttiende Eeuw

Ook dit jaar organiseert onze Werkgroep 18de Eeuw weer een reeks webinars, telkens op de eerste dinsdagmiddag van de maand, over zinnenprikkelende thema’s. In het derde webinar van de serie Het rijk der zinnen, op dinsdag 3 augustus, staat de muziek centraal.

Wat was de rol van klank en muziek in de 18de-eeuwse samenleving in de Lage Landen? En welke verschillen waren er tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden? In dit derde webinar geven Timothy De Paepe (directeur Museum Vleeshuis, Antwerpen) en Giovanni Paolo Di Stefano (conservator muziekinstrumenten, Rijksmuseum) een overzicht van het onderwerp. Ze focussen daarbij op de rol van materiële cultuur, in het bijzonder vroege muziekinstrumenten en iconografie, als een essentiële bron om de geschiedenis, de context en de praktijk van muziek te reconstrueren. Bijzondere aandacht gaat naar de collecties van Museum Vleeshuis in Antwerpen en het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de sprekers verantwoordelijk zijn voor de muziekinstrumenten.

Aanmelden

Het webinar vindt plaats op dinsdag 3 augustus 2021 tussen 17.00 en 18.00 uur. U kunt zich via deze link gratis registreren. Na registratie krijgt u bericht met een link naar de online-lezing en uw persoonlijke inloggegevens.