gepubliceerd op 8 juli 2021
Een nieuw nummer van De Moderne Tijd

 

Er is een nieuw nummer van het tijdschrift De Moderne Tijd verschenen, tegenwoordig uitgegeven door de Amsterdam University Press. In dit eerste nummer van de vijfde jaargang treft u drie artikelen aan, naast de rubrieken ‘Pak van Sjaalman’ en ‘Boekzaal der geleerde wereld’.

In het openingsartikel ‘La Fille de madame Angot’ schrijft Veerle Driessen over Franse operette in Nederland tijdens de jaren 1870. Deze kunstvorm was destijds erg populair in Nederland. In dit artikel gaat Driessen in op de opkomst van een subgenre van de operette, de opéra comique, en reacties van critici hierop.

Jacques Lemmink neemt in zijn artikel ‘Op proef doeltreffend gebleken, kunnen we spreken van een bereikt ideaal’ Abraham Kuyper en de mechanische stemmachine onder de loep. In het laatste artikel in dit nummer schrijft Harold van Dijk over schrijver Simon Vestdijk en de levensfilosofie.

Om het tijdschrift De Moderne Tijd te ontvangen, kunt u lid worden van de Werkgroep De Moderne Tijd. Lid worden van de Werkgroep kan via abonnementen@aup.nl. Voor meer informatie over de kosten van een lidmaatschap en het bestellen van losse nummers verwijzen we u graag door naar de DMT-pagina op de website van de Amsterdam University Press.

De Moderne Tijd. De Lage Landen 1780-1940,  nummer 1, jaargang 5, 2021.