gepubliceerd op 11 juni 2021
Een nieuwe ‘Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman’

Tatoeages, vogels en een vergeten Zuid-Afrikaanse held: zomaar drie onderwerpen die aan bod komen in het nieuwste nummer van de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman. De zopas verschenen eerste aflevering van de 44e jaargang, die 112 pagina’s telt, biedt de lezer als altijd een rijk palet aan curieuze vondsten en scherpzinnige beschouwingen.

Dat tatoeages geen recente modegril zijn, maar ook in de achttiende eeuw al regelmatig gevonden werden, blijkt uit het openingsartikel van Rindert Jagersma. Hierna onderhoudt Dini Helmers de lezer over de vogel als ongedierte in het achttiende-eeuwse Zeeland. Anna de Haas schrijft over het korte leven van scheepskapitein Paulus Chevalier, Cis van Heertum over de mogelijke invloed van Johannes Koerbagh op het werk van zijn veel bekendere (en beruchtere) broer Adriaan. Peter Altena sluit de rij van artikelen met een verhaal over de vergeten ‘Kaapse mensenredder’ Wolraad Woltemade, die in de laat-achttiende en vroeg-negentiende-eeuwse Nederlandse cultuur een graag geziene gast was, en door diverse personen en groepen werd toegeëigend.

Naast artikelen bevat deze aflevering van de Mededelingen ook vertrouwde rubrieken als de ‘Menukaart’ (over de Franse invloed op het Nederlandse kookboek in de achttiende eeuw) en ‘À la mode’ (over de vroegmoderne handel in tweedehands kleding). In ‘De vrolyke Navorscher’ gaat het over verstopte pisbuizen. Tot slot zijn in dit nummer ook diverse recensies en signaleringen te vinden van recente publicaties op het gebied van de lange achttiende eeuw.

U kunt het nummer bij de Stichting Jacob Campo Weyerman bestellen voor € 15,-  via deze link.