gepubliceerd op 4 juni 2021
Nieuw op de DBNL: Robert Fruins ‘Verspreide geschriften’

Historicus Robert Fruin (1823-1899) was de eerste hoogleraar vaderlandse geschiedenis in Nederland. In 1860 aanvaardde hij zijn ambt aan de Universiteit Leiden met de redevoering De onpartijdigheid van den geschiedschrijverFruin zou deze functie vervullen tot 1894; een lange tijd dus. Hij hield zich bezig met uiteenlopende onderwerpen: het karakter van het Nederlandse volk bijvoorbeeld, ziektes van prins Willem I, de liefdevolle brieven die gewisseld werden tussen Hugo de Groot en zijn echtgenote Maria van Reigersbergh, de ‘oudheid’ van de stad Rotterdam, de geloofsbelijdenis en de geschiedenis van het rijmpje ‘op 1 april verloor Alva zijn bril’. Vanaf 1900 werden veel van zijn studies en redevoeringen verzameld en uitgebracht onder de titel Verspreide geschriften. De DBNL brengt deze maand alle delen hiervan online. Fruins levensbericht uit ons Jaarboek kunt u hier lezen.

Verder zijn voor deze maand toegevoegd de dichtbundel Strijden ga ik van de Surinaamse schrijver Anton de Kom (1898-1945), twee jaargangen van de Boekenbijlage van Vrij Nederland, het Vlaams-Nederlands woordenboek over de taalverschillen tussen Vlaanderen en Nederland (van ambetanterik tot zwanzer) en het verslag van de reis die Jacob Roggeveen (1659-1729) maakte waarbij hij bij een eiland kwam dat we nu kennen als Paaseiland.

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwe titels voor de maand juni.