gepubliceerd op 8 april 2021
‘De fundamenten’ van Ramsey Nasr

‘We hebben de fundamenten van onze samenleving als ornamenten behandeld,’ zei Ramsey Nasr een jaar geleden in het televisieprogramma Buitenhof. De pandemie legt volgens hem bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die schrijver en acteur Ramsey Nasr zichzelf stelt in zijn nieuwe boek De fundamenten.

De pandemie laat volgens Nasr zien wat men lange tijd niet wilde zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud.

De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.

De fundamenten, Uitgeverij De Bezige Bij, gebonden, 64 pag., € 16,99
ISBN: 9789403132310