Donderdag 27 mei 2021
om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 18 mei 2021
Boeken uit het Huis: ‘Chinatown’ van Ronelda Kamfer

Afgelopen februari ging het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie van start met een serie maandelijkse presentaties van boeken op het gebied van de Afrikaanse literatuur, geschiedenis en biografie: ‘Boeken uit het Huis’. Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.

Elke laatste donderdag van de maand vindt er een presentatie plaats tussen 16:00 uur en 17:00 uur. De presentaties worden gelivestreamd via het officiële Zuid-Afrikahuis YouTube-kanaal waarbij de kijker live vragen kan stellen via de chat. Natuurlijk zijn alle afleveringen van ‘Boeken uit het Huis’ ook op elk gewenst moment terug te kijken.

Op donderdagmiddag 27 mei staat de bundel Chinatown van Ronelda Kamfer centraal. De Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda S. Kamfer (1981) is in Nederland inmiddels geen onbekende meer. Sinds haar debuut zijn al haar poëziebundels in fraaie tweetalige uitgaven – links de oorspronkelijke tekst, rechts de Nederlandse vertaling door Alfred Schaffer – bij uitgeverij Podium verschenen: Nu de slapende honden (2010), Santenkraam (2012) en Mammie (2017). Antjie Krog bestempelde als Kamfers werk als ‘het beste en meest opwindende wat in de afgelopen jaren in Zuid-Afrika is verschenen’.

In 2020 verscheen in Zuid-Afrika Kamfers vierde dichtbundel, Chinatown. Van deze bundel met 44 nieuwe gedichten verscheen in maart een Nederlandse vertaling. Bij vlagen woedend, sterk feministisch maar ook met veel (inktzwarte) humor schrijft Kamfer over een geschiedenis van complexe familieverhoudingen en hoe je een dochter opvoedt in het Zuid-Afrika van nu. Op 27 mei gaat Ama van Dantzig in gesprek met Ronelda Kamfer en haar vertaler Alfred Schaffer.