donderdag 25 maart 2021 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 11 maart 2021
Boeken uit het Huis: ‘In land zonder vogels’ van Harry Kalmer

Afgelopen februari ging het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie van start met een serie maandelijkse presentaties van boeken op het gebied van de Afrikaanse literatuur, geschiedenis en biografie: ‘Boeken uit het Huis’. Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.

Elke laatste donderdag van de maand vindt er een presentatie plaats tussen 16:00 uur en 17:00 uur. De presentaties worden gelivestreamd via het officiële Zuid-Afrikahuis YouTube-kanaal waarbij de kijker live vragen kan stellen via de chat. Natuurlijk zijn alle afleveringen van ‘Boeken uit het Huis’ ook op elk gewenst moment terug te kijken.

Op donderdag 25 maart is het de beurt aan In land zonder vogels van Harry Kalmer. Bij uitgeverij Aldo Manuzio verscheen in februari de Nederlandse vertaling van de zevende en laatste roman van de op 26 juli 2019 overleden Afrikaanse schrijver Harry Kalmer. In land zonder vogels is een zogenaamde ‘dystopische roman’. Door het verhaal in de toekomst te situeren levert de schrijver commentaar op zijn eigen tijd. In een wereld waarin alles gecontroleerd wordt, raakt hoofdpersoon Adam Burger betrokken bij een complot waarvan hij de omvang niet bevat. Op zijn vlucht door een verwoest landschap blijkt hij slechts een pion te zijn. Tot hij beseft dat zijn herinnering en zijn eigen wil niet door een ander beheerst kunnen worden. In een land zonder vogels is een roman die ingaat op de vraag wat het betekent om mens te zijn. Is een verzetsdaad het enige antwoord in een omgeving van onderdrukking?

Helaas is Harry Kalmer er niet meer om zelf aan dit gesprek deel te nemen. Gelukkig heeft zijn goede vriend Hans Pienaar, journalist en zelf ook schrijver en dramaturg, zich bereid verklaard om een inleiding op Harry Kalmers leven en werk te geven. Ook Pieter Rouwendal, die bij uitgeverij Aldo Manuzio verantwoordelijk is voor al die prachtig bezorgde vertalingen van Zuid-Afrikaanse schrijvers als Karel Schoeman en Wilma Stockenström, en Rob van de Veer, de Nederlandse vertaler van In een land zonder vogels, komen aan het woord om hun visie op het boek te geven.