gepubliceerd op 7 maart 2021
Op weg naar de hemelse Bruidegom

Bij Uitgeverij Verloren is Op weg naar de hemelse Bruidegom verschenen, twaalf heiligenlevens uit een Amersfoorts kloosterhandschrift. Hildo van Es en Ludo Jongen droegen zorg voor de bezorging en hertaling van de tekst. Vele vijftiende-eeuwse handschriften en drukken bevatten heiligenlevens in middeleeuws Nederlands. Omstreeks 1480 werd een verzameling met zo’n vijftig heiligenlevens samengesteld voor de zusters van het Amersfoortse Sint-Aagtenklooster. Deze verzameling is uniek: van vele opgenomen teksten is geen tweede versie overgeleverd. Een uitgave van de hele collectie zou een te lijvig boekwerk opleveren. Daarom zijn er twaalf uitgekozen, omdat vrouwen er een hoofdrol in vervul­len. Die teksten worden hier voor het eerst uitgegeven met hertaling en commentaar.

Waarom wilden de zusters van het Amersfoortse klooster deze teksten lezen? Was het om te gru­welen van de barbaarse martelpraktijken waar­aan maagden werden onderworpen? Nee, het moest de zusters steunen om hun leven in afzondering en armoede voort te zetten. Zonder enige twijfel mochten die heilige vrouwen immers na hun aardse leven het hemelrijk binnentreden. Ook de zusters van het Sint-Aagtenklooster waren op weg naar de hemelse Bruidegom.

Op weg naar de hemelse Bruidegom, Uitgeverij Verloren, paperback, 315 pag., € 29,-
ISBN: 9789087048976