gepubliceerd op 10 maart 2021
Herdenkingsnummer Vestdijkkroniek

Ter gelegenheid van de herdenking van de 50ste sterfdag van schrijver Simon Vestdijk publiceert de Vestdijkkring deze week een speciaal herdenkingsnummer van de Vestdijkkroniek, het tijdschrift van deze vereniging.

In dit nummer wordt voor het eerst het rapport van Amy van Marken geopenbaard dat zij in 1967 op verzoek van de Zweedse Academie schreef over de Nobelprijs kandidaat Simon Vestdijk. Haar rapport is vertaald in het Nederlands en voorgelegd aan Hans Anten, Lotte Jensen en Wim Hazeu. Hun commentaren, zijn vanuit verschillende invalshoeken eensluidend: het rapport van Van Marken was geen opsteker om de Nobelprijs aan Vestdijk toe te kennen.

Biograaf Wim Hazeu onthult in een artikel ook de naam van de jonge studente Nederlands met wie Vestdijk enkele jaren correspondeerde. Rens van Veen nam contact op met de schrijver om over zijn werk geïnformeerd te worden. Vestdijk spreekt in 42 brieven aan haar over ‘depressies, een vader-dochterrelatie’, zijn schrijversblock en zijn verdriet over een fictief romanpersonage nooit te kunnen ontmoeten.

Lezers en genodigden reageren op de vraag hoe zij Vestdijk herdenken? Wat is typisch Vestdijk of schrijf een brief aan of gedicht over Vestdijk. In zeventien bijdragen komt een gevarieerd beeld naar voren over de betekenis van de bewonderde schrijver.

Klik hier voor meer informatie over de Vestdijkkring en de Vestdijkkroniek.

Vestdijkkroniek, herdenkingsnummer, nummer 137, 2021, 100 pag.