MdNL | Nieuwsbrief februari 2022
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

In 2022 wordt de Elise Mathilde Essay Prijs voor de vierde keer uitgeloofd. Het betreft een prijs voor een essay dat beurtelings ligt op het gebied van de Nederlandse letterkunde, taalkunde en geschiedenis. Toegespitst op de Nederlandse letterkunde, die dit jaar aan de beurt is, luidt de vraag: wat is de rol van de schrijver in een mondiale pandemie? Deelname aan de Elise Mathilde Essay Prijs staat open voor iedereen, dus deze oproep kunt u aan alle geïnteresseerden doorsturen.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de bijeenkomst Een nieuwe zeventiende eeuw? in Amsterdam, de komende lezingenmiddag van Indische Letteren in Leiden, de Leedvermaak-trilogie van Judith Herzberg op de planken, een nieuwe De Moderne Tijd en onze vierde Boekenactie.

Graag wijzen we u ten slotte ook nog op onze nieuwe rubriek Poëzie van nu, waarin Mario Molegraaf recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters belicht. De eerste afleveringen, over Marieke Lucas Rijneveld en Ramsey Nasr, staan al online en kunt u lezen via deze link!

Uiteraard kunt u op onze website www.mdnl.nl terecht voor nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken.

 

p Oproep inzenden Elise Mathilde Essayprijs 2022

De inzending mag maximaal 2000 woorden bevatten en het winnende essay zal o.a. worden gepubliceerd op onze website en in het ‘Jaarboek’. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro. Inzendingen kunnen tot uiterlijk 1 mei 2022 worden ingestuurd.


p Een nieuwe zeventiende eeuw?

Ter gelegenheid van het verschijnen van het handboek ‘De zeventiende eeuw’ wordt door Spui25 op woensdagavond 2 februari aanstaande in Amsterdam de bijeenkomst ‘Een nieuwe zeventiende eeuw? De continue constructie van een tijdperk’ georganiseerd. Het programma is ook online te volgen.


p UITGESTELD: Lezingenmiddag Indische Letteren over ‘De stille kracht’

NB DEZE LEZINGENMIDDAG IS VANWEGE DE WEERSOMSTANDIGHEDEN UITGESTELD. EEN NIEUWE DATUM WORDT BINNENKORT AANGEKONDIGD.


p De Leedvermaak-trilogie van Judith Herzberg op de planken

Vanaf maart 2022 speelt Het Nationale Theater de legendarische theaterstukken ‘Leedvermaak’ (1982), ‘Rijgdraad’ (1995) en ‘Simon’ (2001) van Judith Herzberg. Tevens organiseert Het Nationale Toneel ‘Lezen met Leedvermaak’: actief aan de slag met de toneeltekst en samen als leesclub naar de voorstelling.


p Themanummer De Moderne Tijd: grond van verbeelding

Van ‘De Moderne Tijd’, het tijdschrift van onze gelijknamige Werkgroep, is een dubbeldik themanummer verschenen: Grond van verbeelding. Bodem en streek in de Lage Landen. Dit speciale nummer stond onder redactie van Anneloek Scholten, Marguérite Corporaal en Tom Sintobin.


p Boekenactie MdNL: ‘Multatuli verknipt. Een portret in 500 fragmenten’

Deze keer koos Boom Uitgevers Amsterdam voor u ‘Multatuli verknipt. Een portret in 500 fragmenten’, geschreven door Chris van de Ven. U kunt deze titel aanschaffen voor € 20,- in plaats van € 24,90. De actie loopt nog tot en met 15 februari.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online