MdNL | Nieuwsbrief september 2021
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Sinds 2015 reikt de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de Academische Jaarprijzen uit: voor de beste masterscriptie, het beste academische artikel en de beste dissertatie. Het gaat daarbij om het bekronen en stimuleren van veelbelovende onderzoekers. De Academische Jaarprijzen van de MdNL worden afwisselend voor taal- en voor letterkundig onderzoek uitgereikt. Dit jaar stond de taalkunde centraal. Lees in deze nieuwsbrief wie dit jaar de winnaars zijn.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de vijfde Indische Letteren-lezing door Siegfried Huigen, een Nottebohmlezing door Kevin Absillis, het programma Marsmans naleven van Salon Saffier en twee nieuwe boeken: De grote en vreeselike vloed: De Sint-Elisabethsvloed 1421-2021 en De meteoriet en het middagdutje: vijftig fotosyntheses van Maarten Asscher.

Voor nog meer nieuws, columns en rubrieken: bekijk dagelijks onze website www.mdnl.nl of volg ons op Twitter op Facebook!

 

p Winnaars Academische Jaarprijzen 2021 bekend!

Dit jaar werden naast het beste artikel en de beste dissertatie maar liefst twee scripties op het gebied van taalkunde bekroond. Lees hier wie de vier winnaars van de Academische Jaarprijzen 2021 zijn geworden. Ook vindt u hier het volledige juryrapport.


p Vijfde Indische Letteren-lezing door Siegfried Huigen

Op vrijdagmiddag 1 oktober aanstaande zal de vijfde Indische Letteren-lezing plaatsvinden in het Lipsius-gebouw van de Universiteit Leiden. Siegfried Huigen, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de universiteiten van Wrocław en Stellenbosch, zal een voordracht houden onder de titel ‘Kennis van de kolonie’.


p Nottebohmlezing door Kevin Absillis

Dit najaar staan de Nottebohmlezingen van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in het teken van de middeleeuwse ridderwereld. Kevin Absillis bijt het spits af en gaat in zijn lezing op zondagochtend 3 oktober na welke betekenis de ridder heeft in het oeuvre van Hendrik Conscience.


p Salon Saffier presenteert Marsmans naleven

Tot twee keer toe werd het programma ‘Marsmans naleven’ van Salon Saffier vanwege de coronamaatregelen uitgesteld, maar nu vindt het alsnog plaats op zondagmiddag 26 september aanstaande in de aula van de gemeentelijke begraafplaats Zeister Bosrust te Zeist.


p De grote en vreeselike vloed: De Sint-Elisabethsvloed 1421-2021

Bij Uitgeverij De Bezige Bij is de bundel ‘De grote en vreeselike vloed. De Sint-Elisabethsvloed 1421-2021’ verschenen, waarin de geschiedenis van de grootste watersnoodramp in Nederland wordt beschreven, de Sint-Elisabethsvloed, die zeshonderd jaar geleden plaatsvond.


p De meteoriet en het middagdutje: vijftig fotosyntheses door Maarten Asscher

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Boom het boek ‘De meteoriet en het middagdutje. Vijftig fotosyntheses’. Hierin presenteert Maarten Asscher aan de hand van vijftig zorgvuldig uitgekozen zwart-witfoto’s een rijkdom aan onvermoede geschiedenissen, verrassende details en merkwaardige belevenissen.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online