MdNL | Nieuwsbrief oktober 2022
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Afgelopen maand maakte het bestuur van de MdNL bekend dat de Elise Mathilde Essayprijs 2022 aan Melchior Vesters en de Henriëtte de Beaufortprijs 2022 aan Mirjam van Hengel is toegekend. De prijzen worden (samen met de al eerder toegekende Debutantenprijs aan Sholeh Rezazadeh) op 15 oktober aanstaande uitgereikt te Leiden tijdens onze Laureatenmiddag.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de twaalfde Jacob van Lenneplezing, een debatmiddag rond de Canonenquête 2022, de tiende Caraïbische Letterendag en de Lezingenmiddag van onze Zuidelijke Afdeling. En we vestigen graag uw aandacht nog even op onze Boekenactie, dit keer met een mooie titel uit het fonds van Uitgeverij Verloren.

Op onze website www.mdnl.nl vindt u nog veel meer nieuwsberichten, leestips, rubrieken en columns. En volgt u ons al op Facebook en/of Twitter?

p Laureatenmiddag 2022

De muzikale intermezzo’s van deze feestelijke bijeenkomst zijn in handen van Mattias Decraene, een Belgisch saxofonist en componist. De middag is vrij toegankelijk, ook voor voor niet-leden van de MdNL. Bekijk hier het volledige programma en hoe u zich kunt aanmelden.


p Henriëtte de Beaufortprijs 2022 voor Mirjam van Hengel

Mirjam van Hengel ontvangt de Henriëtte de Beaufortprijs voor ‘Een knipperend ogenblik, Portret van Remco Campert’, verschenen in 2018 bij De Bezige Bij. De prijs bestaat uit een oorkonde en 3.000 euro. Lees hier het volledige juryrapport.


p Elise Mathilde Essayprijs 2022: het winnende essay van Melchior Vesters

Melchior Vesters’ winnende essay is getiteld ‘Vrolijk verzet’. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro. Het volledige essay van Vesters is gepubliceerd op onze website en kunt u hier lezen.


p Twaalfde Jacob van Lenneplezing door Yolanda Rodríguez Pérez

Op donderdagavond 6 oktober wordt de twaalfde Jacob van Lenneplezing gehouden in Spui25 te Amsterdam, mede georganiseerd door Werkgroep De Moderne Tijd. De lezing wordt dit jaar uitgesproken door Yolanda Rodríguez Pérez: ‘Tussen afkeer en fascinatie: culturele hispanofobie en hispanofilie’.


p Debatmiddag Canon 2022

Wat is de status en inhoud van de literaire canon anno 2022? Op vrijdagmiddag 7 oktober wordt om 13:00 uur het Canonfestival afgetrapt met een debatmiddag in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Onder leiding van Frits van Oostrom zullen experts vanuit verschillende perspectieven een eerste reactie geven op de resultaten van de Canonenquête 2022.


p Tiende Caraïbische Letterendag

Op zaterdagmiddag 8 oktober vindt in Rotterdam de tiende Caraïbische Letterendag plaats, georganiseerd door onze Werkgroep Caraïbische Letteren. Bij deze gelegenheid verschijnt de bundel ‘Dat wij zongen’, met essays van eenentwintig auteurs over twintig groten die hen voorgingen.


p Lezingenmiddag Zuidelijke Afdeling

Op zaterdagmiddag 15 oktober komt de Zuidelijke Afdeling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bijeen in Roermond. Op het programma staan twee lezingen: Hein van der Bruggen spreekt over het Joods leven in Roermond en Midden-Limburg en Lucien Custers over de dichter Johan Andreas dèr Mouw.


p Boekenactie MdNL: ‘Bedreigd door Napoleon’ van Renger de Bruin

Deze keer koos Uitgeverij Verloren voor u ‘Bedreigd door Napoleon. De Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht 1753-1838’ van Renger E. de Bruin. Deze mooie gebonden uitgave kunt u nu bij de uitgever aanschaffen voor € 29,- in plaats van € 49,-.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online