MdNL | Nieuwsbrief juli 2021
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Enige tijd terug maakten we in onze nieuwsbrief bekend dat de Elise Mathilde Essayprijs 2021 is toegekend aan Adriaan Duiveman voor zijn essay ‘Vloeibare grenzen’. De prijsuitreiking vindt later dit jaar plaats, maar u kunt nu alvast het winnende essay lezen op onze website!

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor het komende webinar van Werkgroep Achttiende Eeuw, nieuwe nummers van het EMLC en Indische Letteren, de Verspreide geschriften van Robert Fruin in de DBNL en de mogelijkheid de fraaie Bilderdijkkamer in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden digitaal te bezoeken.

Op onze website www.mdnl.nl vindt u nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken. Bent u actief op Facebook of Twitter? ‘Like’ de Maatschappij via www.facebook.com/mijnedlet/ of volg ons op Twitter via @Letterkunde en blijf zo dagelijks op de hoogte van al het nieuws rondom de MdNL.

p Elise Mathilde Essayprijs 2021: het winnende essay van Adriaan Duiveman

‘Het zwarte gat van de cameralens staart me aan, ik ben mijn tekst weer kwijt, en mijn laarzen zuigen zich vast in de modder. Wetenschapscommunicatie brengt je als historicus op bijzondere plekken […]. Nu sta ik in de Noordoostpolder, op een boerenerf, met een waadpak in een vijver.’ Lees hier het winnende essay van Adriaan Duiveman.


p Webinar 18de Eeuw: Vervlogen. Geuren van het verleden weer tot leven

Ook dit jaar organiseert Werkgroep Achttiende Eeuw een reeks webinars, telkens op de eerste dinsdagmiddag van de maand, over zinnenprikkelende thema’s. In het tweede webinar van de serie Het rijk der zinnen, op dinsdag 6 juli, staat het zintuig van de geur centraal.


p Themanummer EMLC: Divided by Death? Staging Mortality in the Early Modern Low Countries

Het nieuwe nummer van het Engelstalige, multidisciplinaire Open Access tijdschrift ‘Early Modern Low Countries’ (EMLC) is verschenen, en online voor iedereen beschikbaar. EMLC is een initiatief van onze werkgroepen De Zeventiende Eeuw en Achttiende Eeuw en is gewijd aan de studie van de geschiedenis en cultuur van de Lage Landen tussen 1500 en 1800.


p Nieuw op de DBNL: Robert Fruins ‘Verspreide geschriften’

Historicus Robert Fruin (1823-1899) was de eerste hoogleraar vaderlandse geschiedenis in Nederland. In 1860 aanvaardde hij dit ambt aan de Universiteit Leiden. Vanaf 1900 werden veel van zijn studies en redevoeringen verzameld en uitgebracht onder de titel ‘Verspreide geschriften’. De DBNL bracht afgelopen maand alle delen hiervan online.


p Een nieuwe ‘Indische Letteren’

Er is een nieuwe aflevering van ‘Indische Letteren’ verschenen, het tijdschrift van onze Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde. In dit tweede nummer van de 36ste jaargang staan artikelen van o.a. Peter van Zonneveld, Frank Okker en Julia Kemendi.


p Bilderdijkkamer en collectie online te bezoeken

De Bilderdijkkamer in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden is nu geheel online te bezoeken. Op het platform Things That Talk is zowel de vaste opstelling van de Bilderdijkkamer als een selectie uit de collectie Bilderdijkiana te bekijken.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online