MdNL | Nieuwsbrief juli 2020
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Afgelopen maand zijn de winnaars van de Academische Jaarprijzen 2020 bekend gemaakt: Lisanne Snelders voor haar dissertatie Hoe Nederland Indië leest. Hella S. Haasse, Tjalie Robinson, Pramoedya Ananta Toer en de politiek van de herinnering en Tom Laureys voor zijn scriptie Naar een New Historicism in de Lage Landen? Discursive con-texts, faultlines en alternatieve lezingen van vroegmoderne Nederlandse wraak-tragedies. De prijzen worden uitgereikt tijdens het middagprogramma van de Jaarvergadering van de MdNL op zaterdag 26 september 2020 (onder voorbehoud).

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de nieuwe afleveringen van het TNTL en het EMLC , de verplaatste vierde Indische Letteren-lezing door Olf Praamstra, een biografie van de omstreden militair J.B. van Heutsz en een Call for papers voor het Jaarboek De Zeventiende Eeuw.

Voor meer nieuwsberichten, columns en rubrieken zie onze website www.mdnl.nl en/of volg ons op Twitter en Facebook.

p Winnaars Academische Jaarprijzen 2020

Lees hier het volledige juryrapport voor de Academische Jaarprijzen 2020. De jury bestond dit jaar uit prof. dr. Erica van Boven (RUG) en dr. Henriette Louwerse (voorzitter van de IVN).


p Een nieuwe aflevering van het TNTL

De nieuwe aflevering van het ‘Tijdschrift voor Nederlandse Taal- & Letterkunde’ (TNTL) is verschenen, het eerste nummer van dit jaar. Het tijdschrift bevat naast twee grote artikelen een nieuwe rubriek, ‘Vondsten en vergezichten’, met bijdragen van Marieke Winkler, Mathijs Sanders, Clara Strijbosch en Andrea van Leerdam.


p Vierde Indische Letteren-lezing door Olf Praamstra

Op vrijdag 25 september 2020 zal de vierde Indische Letteren-lezing plaatsvinden met de voordracht van Olf Praamstra, getiteld ‘Een rusteloos leven na de dood. Pieter Erberveld in Indië, Japan, Indonesië en Zuid-Afrika’. In verband met de maatregelen rond Covid-19 is vooraf aanmelden vereist.


p Een nieuwe aflevering van EMLC online beschikbaar

Onlangs is het nieuwe nummer van het Engelstalige, multidisciplinaire Open Access tijdschrift ‘Early Modern Low Countries’ (EMLC) online gekomen, het eerste nummer van de vierde jaargang. EMLC is gewijd aan de studie van de geschiedenis en cultuur van de Lage Landen tussen 1500 en 1800 en is een initiatief van de werkgroepen De Zeventiende Eeuw en De Achttiende Eeuw.


p Uit naam van de majesteit: het leven van J.B. van Heutsz

Bij Uitgeverij Prometheus is de biografie ‘Uit naam van de majesteit. Het leven van J.B. van Heutsz 1851-1924’ van Vilan van de Loo verschenen. Van Heutsz is de meest omstreden militair uit de Nederlandse geschiedenis, maar tot op heden ontbrak er een biografie over hem. Al eerder schreef Van de Loo op onze website over Van Heutsz.


p Call for Papers: Themadossier Jaarboek De Zeventiende Eeuw

Het ‘Jaarboek De Zeventiende Eeuw’ doet een oproep voor bijdragen rondom het themadossier ‘Tijd in de zeventiende eeuw’. Naast bijdragen over de Nederlandse Republiek en de Spaanse Nederlanden is ook onderzoek naar tijd in een koloniale context meer dan welkom. De deadline voor het inleveren van een abstract is 1 september 2020.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online