MdNL | Nieuwsbrief december 2021
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Op vrijdagavond 10 december aanstaande zal de 50ste Huizingalezing worden uitgesproken door cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck. Aan zijn lezing heeft hij de titel De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe gegeven. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen zal de lezing via een livestream te zien zijn.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor Literatuurgeschiedenis nu!: twee films met Veerle Fraeters, Bram Caers, Dirk De Geest en Marieke Winkler over de vijftien jaar geleden verschenen eerste delen van de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Ook vestigen we graag uw aandacht op de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2021, het nieuwe Jaarboek De Zeventiende Eeuw, de online boekensalon van de UB Leiden met Nadine Akkerman en de nieuwe naam voor het Nieuw Letterkundig Magazijn: Accolade. En u kunt nog tot en met 15 december gebruikmaken van onze boekenactie, dit keer de bundel In reprise.

Uiteraard kunt u op onze website www.mdnl.nl terecht voor nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken. U kunt ons ook volgen op Twitter en Facebook.

 

p Huizingalezing 2021 door David Van Reybrouck

In vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen, maar kolonisatie is niet iets louter historisch. Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht.


p Literatuurgeschiedenis nu! Twee films met Veerle Fraeters, Bram Caers, Dirk De Geest en Marieke Winkler

Vijftien jaar geleden verschenen de eerste delen van de ‘Geschiedenis van de Nederlandse literatuur:’ ‘Stemmen op schrift’ van Frits van Oostrom en ‘Altijd weer vogels die nesten beginnen’ van Hugo Brems. Hoe kijken neerlandici heden ten dage naar dit project? In twee films laten vier vooraanstaande experts hun licht schijnen over de genoemde delen.


p Fien Veldman wint de Joost Zwagerman Essayprijs 2021

De winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2021 is Fien Veldman! Voor de prijs werden zes beginnende essayisten genomineerd. U kunt het winnende essay van Fien Veldman (en ook de essays van de vijf andere genomineerden) lezen op onze website.


p Verschenen: Jaarboek De Zeventiende Eeuw 2021

Het nieuwe Jaarboek van Werkgroep De Zeventiende Eeuw is verschenen. Deze editie opent, net als de vier voorgaande Jaarboeken, met een themadossier, deze keer ‘Tijdloos? Op zoek naar het ritme van het dagelijks leven in de lange zeventiende eeuw’.


p Online boekensalon met Nadine Akkerman

Op donderdagavond 2 december is Nadine Akkerman, universitair hoofddocent Engelse Letterkunde, te gast in de online boekensalon van de UB Leiden. Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Akkerman over haar boek ‘Elizabeth Stuart, Queen of Hearts’.


p Nieuw Letterkundig Magazijn krijgt een nieuwe naam: Accolade

Het ‘Nieuw Letterkundig Magazijn’, dat eind december in geheel vernieuwde vorm verschijnt, krijgt een nieuwe naam: ‘Accolade’. Het tijdschrift bevat een rijke schakering aan rubrieken en artikelen, met deze keer bovendien een themadossier over muziek en letteren.


p Boekenactie MdNL: ‘In reprise. Tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse toneelstukken om opnieuw te bekijken’

Deze keer koos de Walburg Pers / Amsterdam University Press voor u de bundel ‘In reprise. Tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse toneelstukken om opnieuw te bekijken’. U kunt deze bundel tot en met 15 december met korting bestellen op de website van de uitgever.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online