MdNL | Nieuwsbrief december 2019
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Op vrijdag 20 december aanstaande zal in de Doelenzaal van de UB Amsterdam het jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd plaatsvinden, met als thema Rampzalig Nederland. De omgang met rampen in Nederland en Vlaanderen, 1780-1940. In de periode 1780-1940 deden zich in Nederland en Vlaanderen tal van rampen voor die een ontwrichtende invloed hadden op de samenleving. Tijdens het congres zal een diverse groep sprekers haar licht laten schijnen over verschillende aspecten van de omgang met rampen in de moderne tijd.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor o.a. de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs, de nieuwe toekenning van een MNL-fellowship, de nieuwe website over historicus Johan Huizinga en het recente nummer van het tijdschrift De Moderne Tijd.

Op onze website www.mdnl.nl vindt u nog veel nieuws, rubrieken en artikelen.

p Huizingalezing 2019 door Marlene Dumas

Op vrijdagavond 6 december zal de 48ste Huizingalezing in de Pieterskerk te Leiden worden uitgesproken door beeldend kunstenaar Marlene Dumas. Aan haar lezing heeft ze de titel ‘Het Onverantwoordelijke Gebaar – of ga terug naar waar jij vandaan komt’ gegeven. Er zijn nog slechts enkele kaarten beschikbaar.


p Jaarcongres Werkgroep De Moderne Tijd: Rampzalig Nederland

Werkgroep De Moderne Tijd organiseert op 20 december haar jaarcongres, met als thema ‘Rampzalig Nederland’. Sprekers op deze dag zijn onder anderen Lotte Jensen, Rick Honings, Jan Wim Buisman en Marita Mathijsen.


p Jolanda van Benthem winnaar Joost Zwagerman Essayprijs!

Op maandagavond 18 november werd in Alkmaar de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs bekendgemaakt. Jolanda van Benthem won deze prijs (€ 7500) met haar essay ‘Een te strak gespannen draad’. Het essay kunt u lezen op onze website.


p Een nieuwe aflevering van De Moderne Tijd

Afgelopen maand verscheen het nieuwe nummer van ‘De Moderne Tijd’. Deze aflevering bevat naast de recensierubriek ‘Boekzaal der geleerde wereld’ drie grote artikelen over de inhuldiging van Willem III, het ‘Nederlandsch Panopticum’ en Arthur van Schendel.


p Toekenning MNL-fellowship aan Bart Verheijen

De MdNL heeft een fellowship toegekend aan Bart Verheijen. Een MNL-fellow krijgt een beurs om gedurende twee of drie maanden onderzoek te doen. Verheijen gaat het debat over slavernij en abolitionisme in Nederlands-Indië tussen 1814-1848 onderzoeken op basis van archiefbronnen van Javaanse genootschappen.


p Website Johan Huizinga online

De UB Leiden heeft het gehele oeuvre van historicus Johan Huizinga (1872-1945) digitaal beschikbaar gesteld via de website huizinga-online.nl. Huizinga was de grootste Nederlandse cultuurhistoricus, wiens werken over de hele wereld zijn en worden vertaald.


p Oproep voor bijdragen aan ‘Uit de bibliotheek’

Heeft u een favoriet item uit de bibliotheek van de MdNL dat u graag (nog) eens onder de aandacht zou willen brengen? Bent u tijdens uw onderzoek binnen de collectie gestuit op een interessant boek of handschrift? Meldt u dan aan om mee te werken aan onze digitale reeks ‘Uit de bibliotheek’.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online