MdNL | Nieuwsbrief april 2021
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Afgelopen maand heeft de MdNL bekend gemaakt dat de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021 is toegekend aan J.V. Neylen voor haar poëziedebuut En niet bij machte. Deze bekroonde poëziebundel verscheen in 2020 bij Uitgeverij Atlas Contact. De prijs, bestaande uit een glasobject en 7.500 euro, zal op 30 oktober aanstaande worden uitgereikt tijdens onze Laureatenmiddag.

Ook vestigen we uw aandacht graag nogmaals op de rubriek Over de jaren heen lezen van Jaap Goedegebuure. Komende maand zal de honderd en eerste (en tevens laatste) aflevering op onze website worden gepubliceerd. Uiteraard kunt u alle stukken op onze website nalezen via deze link.

Verder in deze nieuwsbrief de eerste digitale DBNL-dag, een online lezing van Lisa Kuitert georganiseerd door de Zuidelijke Afdeling, een oproep van Werkgroep Bilderdijk en een speciaal nummer van de Vestdijkkroniek.

Uiteraard kunt u op onze website www.mdnl.nl terecht voor nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken.

p Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021 voor J.V. Neylen

Deze in 1925 ingestelde prijs is een ‘prijs van aanmoediging’ en werd dit jaar toegekend aan J.V. Neylen voor haar poëziedebuut ‘En niet bij machte’. Lees hier meer over deze bundel en het volledige juryrapport.


p Over de jaren heen lezen 98: Johannes 13

In deze rubriek neemt Jaap Goedegebuure ons mee op een sentimentele reis langs zijn boekenkasten. Als hem bij een bepaalde titel een herinnering of een anekdote te binnen schiet, deelt hij die met ons.


p Eerste digitale en internationale editie van de DBNL-dag

Morgen (1 april) vindt de DBNL-dag plaats, ditmaal volledig digitaal én internationaal. Op deze gratis toegankelijke digitale DBNL-dag wordt een reeks filmpjes gelanceerd waarmee u meer te weten komt over de collectie en de didactische mogelijkheden van de DBNL.


p Online lezing Lisa Kuitert over ‘Met een drukpers de oceaan over’

Op zaterdag 10 april aanstaande organiseert de Zuidelijke Afdeling een Zoom-lezing van Lisa Kuitert over haar onlangs verschenen studie over koloniale boekcultuur in Nederlands-Indië in de periode 1816-1920, ‘Met een drukpers de oceaan over’.


p Oproep: word lid van de Werkgroep Bilderdijk

De Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’ heeft sinds zomer 2018 de status van ‘Werkgroep’ van de MdNL verkregen. De Werkgroep Bilderdijk verwelkomt nieuwe leden met een exemplaar van het boek ‘Een sublieme nalatenschap. De erfenis van Willem Bilderdijk’.


p Herdenkingsnummer Vestdijkkroniek

Ter gelegenheid van de herdenking van de 50ste sterfdag van schrijver Simon Vestdijk publiceerde de Vestdijkkring afgelopen maand een speciaal herdenkingsnummer van de ‘Vestdijkkroniek’, waarin o.a. aandacht voor het niet eerder gepubliceerde Nobelprijsrapport uit 1967.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online