MdNL | Nieuwsbrief november 2022
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De nieuwe aanvraagronde voor de MNL fellowships is van start gegaan! Deze fellowships bieden steun aan (beginnende) onderzoekers met goede en originele onderzoeksideeën. De Maatschappij hoopt met deze fellowships het onderzoek op haar werkterrein te stimuleren en continueren. MNL-fellows krijgen een beurs om gedurende enkele maanden onderzoek te doen. Het inzenden van voorstellen staat open voor zowel leden als niet-leden, dus de oproep hiervoor kunt u aan alle geïnteresseerden doorsturen.

Verder treft u hier een foto-impressie aan van onze Laureatenmiddag van 15 oktober jongstleden. Tijdens deze feestelijke middag werden o.a. de Henriëtte de Beaufortprijs en de Debutantenprijs uitgereikt. Daarnaast in deze nieuwsbrief aandacht voor het jaarlijkse Bronbeek-symposium van onze Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde, een dubbeldik themanummer van De Moderne Tijd, de genomineerden voor de Joost Zwagerman Essayprijs en het symposium ‘Reizen in de tijd van Bilderdijk’.

Ook vestigen we graag nog uw aandacht op onze rubriek De Navorscher en onze boekenactie van deze maand.

En alvast voor in de agenda: het komende Jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd en de 51e Huizingalezing door Gunay Uslu.

Bekijk ook onze website www.mdnl.nl of volg ons op Twitter op Facebook!

p Oproep voor voorstellen MNL-fellowships 2022

De deadline voor het indienen van voorstellen is 15 december 2022. Het bestuur van de Maatschappij maakt de beslissing uiterlijk begin februari 2023 bekend. Lees hier meer over het MNL-fellowship, de voorwaarden en hoe een voorstel in te dienen.


p Foto-impressie Laureatenmiddag 2022

Op zaterdagmiddag 15 oktober vond in het Academiegebouw te Leiden onze jaarlijkse Laureatenmiddag plaats. Hier ziet u een foto-impressie van deze feestelijke middag, met uitreikingen van de Elise Mathilde Essayprijs, de Debutantenprijs en de Henriëtte de Beaufortprijs.


p Afscheid Peter van Zonneveld tijdens aankomend Bronbeek-symposium

Op zondag 6 november organiseert de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde haar jaarlijkse Bronbeek-symposium. Ditmaal is het thema ‘Afscheid’, omdat Peter van Zonneveld na 37 jaar afscheid zal nemen als voorzitter van de Werkgroep.


p Themanummer De Moderne Tijd: de projectielantaarn in de Lage Landen

Afgelopen maand is er een dubbeldik nummer van ‘De Moderne Tijd’ verschenen, het tijdschrift van onze gelijknamige Werkgroep. Dit themanummer, getiteld ‘Een sociaal medium avant la lettre? De projectielantaarn in de Lage Landen in historisch perspectief’, stond onder redactie van Klaas de Zwaan en Evelien Jonckheere.


p Genomineerden Joost Zwagerman Essayprijs bekend!

Voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2022 zijn vijf essayisten genomineerd. De jury, Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter) koos uit 135 inzendingen de volgende vijf essays, die u ook online kunt lezen.


p Symposium ‘Reizen in de tijd van Bilderdijk’

Op vrijdagmiddag 25 november aanstaande vindt in de Universiteitsbibliotheek Leiden een symposium van onze Werkgroep Bilderdijk plaats. Het thema is ‘Reizen in de tijd van Bilderdijk’. Als sprekers treden o.a. Marita Mathijsen en Ton van Kalmthout op.


p De Navorscher: over Johan Eggels

In deze ‘De Navorscher’ vraagt Hanneke Eggels uw aandacht voor haar verre voorvader kapitein Johan Eggels. Bent u Eggels bij uw onderzoek wellicht tegen gekomen en kunt u nadere gegevens over hem verschaffen?


p Boekenactie MdNL: ‘De selfmade dominee als auteur’ van Cees Houtman

Deze keer koos de Walburg Pers / Amsterdam University Press voor u ‘De selfmade dominee als auteur. Zesentwintig portretten uit de lange negentiende eeuw’ van Cees Houtman. U kunt deze mooie uitgave nu aanschaffen voor € 29,99 in plaats van € 34,99.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online