MdNL | Nieuwsbrief november 2020
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Afgelopen maand werd de shortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2020 bekend gemaakt: zes essays van schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 november 2020, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), in de Grote Kerk in Alkmaar. De genomineerde essays kunt u nu alvast zelf lezen op onze website.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor het herdenkingssymposium voor Elsa Joubert, het nieuwe Jaarboek De Zeventiende Eeuw, het tweede webinar van Werkgroep Achttiende Eeuw en de foto-impressie van onze Laureatenmiddag. En alvast voor in de agenda: de 49e Huizingalezing door Maxim Februari die gratis online te volgen zal zijn!

Bezoek ook onze website www.mdnl.nl, waar u onder andere de boeiende columns van onze MNL-fellow Marten van der Meulen kunt lezen.

p Shortlist Joost Zwagerman Essayprijs 2020: de essays

Lees hier de genomineerde essays van Eelco Couvreur, Wiel Dorssers, Anouk Kootstra, Fatiha al Mansouri, Marcel Oden en Laura Weeda.


p Tweede webinar Werkgroep Achttiende Eeuw

Op dinsdagmiddag 3 november organiseert onze Werkgroep Achttiende Eeuw haar tweede webinar, met als titel ‘Een weerbarstige geschiedenis van vrijheid’. In dit webinar gaat Annelien De Dijn in gesprek met Matthijs Lok over haar nieuwe boek ‘Freedom. An Unruly History.’


p Jaarboek De Zeventiende Eeuw

Het nieuwe ‘Jaarboek De Zeventiende Eeuw’ is verschenen. Deze editie opent, net als de drie voorgaande ‘Jaarboeken’, met een themadossier, deze keer ‘Deugd & Ondeugd. Morele scherpslijperij in de zeventiende-eeuwse Nederlanden.’


p Herdenkingssymposium voor Elsa Joubert

Op 5 november 2020 zal een herdenkingssymposium voor de Zuid-Afrikaanse schrijfster Elsa Joubert plaatsvinden, georganiseerd door het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Commissie Zuid-Afrika van de MdNL. Het volledige programma zal via de website en het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis terug te kijken zijn.


p Foto-impressie Laureatenmiddag 2020

Op zaterdagmiddag 26 september vond in het Museum Volkenkunde te Leiden de Laureatendag 2020 van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde plaats, vanwege de coronamaatregelen in zeer besloten kring. Een foto-impressie van deze middag is hier te zien.


p 49e Huizingalezing door Maxim Februari

Alvast voor in de agenda: op vrijdag 11 december houdt schrijver, columnist en kersverse P.C. Hooftprijswinnaar Maxim Februari de 49e Huizingalezing, getiteld ‘Slechte kunst’. De lezing is voor het eerst in haar geschiedenis gratis online te volgen.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online