gepubliceerd op 2 oktober 2020
Jaarboek De Zeventiende Eeuw

Het nieuwe Jaarboek De Zeventiende Eeuw is verschenen. Het Jaarboek, opvolger van het tijdschrift De Zeventiende Eeuw, beoogt korte, goed leesbare artikelen aan te bieden over het cultureel erfgoed van de Nederlanden in de lange zeventiende eeuw. Deze editie opent, net als de drie voorgaande Jaarboeken, met een themadossier, deze keer Deugd & Ondeugd. Morele scherpslijperij in de zeventiende-eeuwse Nederlanden.

Deugd en ondeugd waren alomtegenwoordig in de zeventiende eeuw. Morele lessen zaten verpakt in de literatuur van Jacob Cats, in Bredero’s toneel, in Arnout van Overbeke’s moppen, in de beelden van Artus Quellinus en in de schilderijen van Jan Steen. Normen over zedelijk gedrag werden ook vrolijk rondgebazuind in schuine liedjes en stuiverromans, in vertrouwelijke brieven, roddel en achterklap. Katholieke priesters uit het zuiden ontketenden een nieuw zedelijkheidsoffensief door middel van donderpreken, biecht en catechese, terwijl predikanten in het noorden hun schaapjes vanuit de kerkenraad op koers probeerden te houden. Daarbij werd het doel lang niet altijd bereikt.

Het themadossier bevat bijdragen van Johan Koppenol, Time de Koninck, Tom Laureys, Kendra Grimmett, Evelyne Verheggen en Joanna Skubisz. Daarnaast vindt u onder andere twee artikelen in het Jaarboek: Niels Mulder schrijft over de klucht De beruoete bruers (1559) en Marieke van Egeraat en Hanneke van Asperen over walvisstrandingen in pamflet en prent rond 1600.

Leden van Werkgroep De Zeventiende Eeuw krijgen het Jaarboek toegezonden. Het is ook los te koop bij Uitgeverij Verloren.

Jaarboek De Zeventiende Eeuw 2020. Cultuur in de Nederlanden in interdisciplinair perspectief, Uitgeverij Verloren, paperback, 156 pag.
ISBN: 9789087048785