MdNL | Nieuwsbrief augustus 2021
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Op vrijdagmiddag 27 augustus aanstaande zal het Jaarcongres van onze Werkgroep Zeventiende Eeuw online plaatsvinden. Het thema van dit (gratis toegankelijke) Jaarcongres is De culturele dimensie van de Nederlandse expansie overzee. Wetenschappers uit verschillende disciplines – cultuur- en kunsthistorici, boekwetenschappers en letterkundigen – zullen deze middag de culturele dimensie van de Nederlandse overzeese expansie in kaart te brengen.

Afgelopen maand is ons nieuwe Jaarboek verschenen, met o.a. de jaarrede van voorzitter Jaap Goedegebuure en het essay van de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2020, Anouk Kootstra. Uiteraard treft u hierin ook de Levensberichten aan van leden die de Maatschappij zijn ontvallen. Alle leden van de MdNL hebben een digitale versie van het Jaarboek toegestuurd gekregen.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de dertigste Bert van Selm-lezing, het derde webinar van Werkgroep 18de Eeuw, twee onlangs verschenen boeken en een nieuw nummer van De Moderne Tijd. Tot slot wijzen we u nog graag op onze rubriek De Navorscher, waarin u de leden van de MdNL direct een vraag kunt stellen over bijvoorbeeld personen, bronnen of ander documentair materiaal.

Voor meer nieuwsberichten, columns en rubrieken zie onze website www.mdnl.nl en/of volg ons op Twitter en Facebook.

p Online Jaarcongres Werkgroep Zeventiende Eeuw

Lees hier meer over het Jaarcongres van Werkgroep Zeventiende Eeuw dat op vrijdagmiddag 27 augustus online plaatsvindt, bekijk het volledige programma en registreer kosteloos uw deelname.


p Webinar 18de Eeuw: De klank van de Achttiende Eeuw

De Werkgroep 18de Eeuw organiseert ook dit jaar een reeks webinars. In het derde webinar van de serie ‘Het rijk der zinnen,’ op dinsdag 3 augustus, staat de muziek centraal. Wat was de rol van klank en muziek in de achttiende-eeuwse samenleving in de Lage Landen? En welke verschillen waren er tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden?


p Medardo de Marchena: staatsgevaarlijk in koloniaal Curaçao

Bij Uitgeverij In de Knipscheer is het boek ‘Medardo de Marchena. Staatsgevaarlijk in koloniaal Curaçao’ van Aart G. Broek verschenen, over de schrijver van een beroemd schotschrift uit 1929 waarin onstuimig werd uitgehaald naar het koloniale bestuur, de rooms-katholieke missie en het internationale grootkapitaal op Curaçao.


p 30e Bert van Selm-lezing: ‘Gouden diva’s. De eerste Nederlandse actrices in de zeventiende eeuw’

Op donderdagmiddag 9 september vindt in Leiden voor de dertigste keer de Bert van Selm-lezing plaats. De lezing wordt dit jaar gehouden door Olga van Marion en heeft als titel ​​​​​​​’Gouden diva’s. De eerste Nederlandse actrices in de zeventiende eeuw’.


p Een nieuw nummer van De Moderne Tijd

Er is een nieuw nummer van het tijdschrift ‘De Moderne Tijd’ verschenen, tegenwoordig uitgegeven door de Amsterdam University Press. In dit eerste nummer van de vijfde jaargang treft u artikelen aan over Franse operette in Nederland, Abraham Kuyper en Simon Vestdijk.


p Vuur, vuur! Over het leven van Oost-Indisch ambtenaar Edouard Carolus (1807-1855)

Tom Phijffer heeft onlangs bij Uitgeverij Verloren zijn nieuwe boek gepubliceerd, ‘Vuur, vuur! Over het leven van Oost-Indisch ambtenaar Edouard Carolus (1807-1855)’. Hierin belicht Phijffer de levensloop van deze voorganger van Multatuli, over wie tot nu toe weinig bekend was.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online