MdNL | Nieuwsbrief april 2023
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De UB Leiden, die ook de collectie van de MdNL beheert, heeft een unieke editie uit 1690 verworven van ’t Vermaecklijck Steeck-boeckjen. Deze zeer bijzondere uitgave kon worden aangekocht met steun van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Vrienden van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Het steekboekje, een amoureus gezelschapsspel voor twee of meer jonge stellen, is slechts één van de weinige exemplaren dat de tand des tijds heeft doorstaan, hoewel het tot de bestsellers van de zeventiende eeuw mag worden gerekend.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor een nieuwe aflevering van De postkoloniale podcast (met als gast Adriaan van Dis), Boeken uit het Huis over Maria Dermoût en een bijzondere bijeenkomst van de Zuidelijke Afdeling over het vrouwelijk schrijverschap. En alvast voor in de agenda: in juni is er weer een lezingenmiddag van Indische Letteren.

Wij wijzen u ook nog graag op onze huidige boekenactie: Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis kunt u nu aanschaffen voor € 50,- in plaats van € 59,99.

Uiteraard vindt u op onze website www.mdnl.nlFacebook en Twitter nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken!

p Bijzondere aankoop UB Leiden: amoureus ‘steekboekje’ uit de 17e eeuw

Het steekboekje – geschreven door de Friese dichter Jan Jansz Starter (1593-1626) – was niet bedoeld om simpelweg te lezen maar was een geliefd tijdverdrijf bij feestdagen, bruiloften en andere vrolijke bijeenkomsten. Lees hier meer over deze bijzondere nieuwe aanwinst.


p Vijfde postkoloniale podcast met Adriaan van Dis

In De postkoloniale podcast gaan Rick Honings en Coen van ’t Veer in gesprek met prominente onderzoekers en schrijvers over hun werk in relatie tot het koloniale verleden. In de vijfde aflevering van deze podcast spreken zij met schrijver Adriaan van Dis, die zich de laatste jaren actief mengt in het kolonialismedebat.


p Boeken uit het Huis over ‘De tienduisend dinge’ van Maria Dermoût

Op donderdagmiddag 20 april staat in ‘Boeken uit het Huis’, een online programma van het Zuid-Afrikahuis en de Taalunie, de Afrikaanse vertaling van ‘De tienduizend dingen’ van Maria Dermoût centraal. Yra van Dijk gaat over dit boek in gesprek met vertaler Ena Jansen en schrijver Kirby van der Merwe.


p Themamiddag Zuidelijke Afdeling: vrouwelijk schrijverschap

Onze Zuidelijke Afdeling organiseert op zaterdagmiddag 22 april in Roermond een bijzondere bijeenkomst met reeks voordrachten over schrijfsters. Op deze wijze brengt de afdeling een saluut aan het vrouwelijk schrijverschap, in de geest van eerdere pleidooien (door het collectief Fixdit) om een podium te bieden aan vrouwelijke auteurs.


p Lezingenmiddag over de Indische biografie

Alvast voor in de agenda: op vrijdag 16 juni vindt in Leiden weer een lezingenmiddag van Indische Letteren plaats. Dit keer is het thema ‘De Indische biografie’. Op het programma staan lezingen van o.a. Olf Praamstra over Dé-Lilah, Geert Onno Prins over H.J. Friedericy en Vilan van de Loo over Frits van Daalen.


p Boekenactie MdNL: ‘Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis’

Deze keer koos Boom Uitgevers Amsterdam ‘Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis’, geschreven door Dirk Schoenaers, Theo Hermans, Inger Leemans, Cees Koster en Ton Naaijkens. Deze uitgave kunt u nu aanschaffen voor € 50,- in plaats van € 59,99.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online