MdNL | Nieuwsbrief april 2022
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 (voorheen de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs) is door het bestuur van de MdNL toegekend aan Sholeh Rezazadeh voor haar prozadebuut De hemel is altijd paars. De jury noemde haar roman “[…] een opmerkelijk romandebuut, fijnzinnig geweven zoals een Perzisch tapijt of misschien beter: zoals een kleur- en beeldrijke miniatuur, waarin op bijzonder sensitieve, introspectieve wijze het portret van een zoekende, dromerige jonge vrouw wordt geschetst.”

Verder in deze volle nieuwsbrief aandacht voor o.a. de nieuwe MdNL-fellow en de Onderwijsfonds-toekenningen, een oproep voor de scriptieprijs van De Zeventiende Eeuw, de presentatie van Door de jaren heen lezen van Jaap Goedegebuure, de themamiddag Nieuwe Neerlandistiek en onze Boekenactie. Wij wijzen u aan het einde van deze nieuwsbrief ook nog graag even op de mogelijkheid tot het bestellen van een gedrukt Jaarboek.

Op onze website www.mdnl.nl vindt u meer nieuwsberichten, pas verschenen boeken, columns, de actuele agenda en verschillende rubrieken.

p Debutantenprijs MdNL (voorheen de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs) voor Sholeh Rezazadeh

De Debutantenprijs bestaat uit een glasobject en 7.500 euro, en wordt in oktober 2022 uitgereikt. Meer informatie hierover volgt t.z.t. op onze website, maar u kunt hier wel alvast het volledige juryrapport bekijken.


p MdNL fellowship voor Renée Vulto

Renée Vulto wordt de eerste MdNL-fellow van 2022! Haar onderzoek is getiteld ‘Gezongen alliantie: het lied als cultuurpolitiek instrument in Frans-Bataafse betrekkingen’. Vulto onderzoekt hoe de Nederlandse patriotten (later Bataven) het lied inzetten in hun relatie met de Fransen in de periode 1780-1795, met als casus het Leidse patriotse ‘Genootschap van Wapenhandel’.


p Presentatie ‘Door de jaren heen lezen’ van Jaap Goedegebuure

Op zondagmiddag 3 april zal in Den Haag ‘Door de jaren heen lezen’ van Jaap Goedegebuure worden gepresenteerd tijdens de eerste Live In De Poentjak. In dit boek zijn de stukken gebundeld die Goedegebuure tussen april 2020 en april 2021 schreef voor onze website. Lees hier meer over de uitgave en de presentatie.


p Oproep scriptieprijs De Zeventiende Eeuw

In het jaar 2000 heeft de Werkgroep De Zeventiende Eeuw de DZE-scriptieprijs ingesteld. Ook in 2022 wordt de tweejaarlijkse prijs weer uitgeloofd. De jury roept leden-docenten op om de prijs onder de aandacht te brengen van studenten die in de kalenderjaren 2020 en 2021 een goede MA-scriptie hebben geschreven op het gebied van de cultuur in de Nederlanden tussen 1550 en 1720.


p Themamiddag Nieuwe Neerlandistiek

De Commissie voor Taal- en Letterkunde van de MdNL organiseert op vrijdagmiddag 22 april aanstaande in Leiden een themamiddag ‘Nieuwe Neerlandistiek’. Iedereen is van harte welkom om deze middag bij te wonen. Bekijk hier het programma en hoe u zich kunt opgeven.


p Toekenningen Onderwijsfonds eerste ronde 2022

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft twee voorstellen die zijn aangevraagd bij het Onderwijsfonds van de Maatschappij gehonoreerd. Lees hier meer over de mooie plannen van Gijs Leenders en Yra van Dijk, Joke Brasser en Marie-José Klaver.


p Eerste werkvergadering 2022 van de Zuidelijke Afdeling

Op zaterdagmiddag 7 mei aanstaande organiseert de Zuidelijke Afdeling van de MdNL de eerste werkvergadering van dit jaar in Roermond. Als sprekers zijn uitgenodigd Rudi Wester, naar aanleiding van haar biografie over Jef Last, en Laurens Ham, die zal spreken over zijn boek ‘Op de vuist. Vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland’.


p Call for Papers eerste gezamenlijke Jaarcongres van de Werkgroepen Zeventiende Eeuw & Achttiende Eeuw

Op vrijdag 26 augustus 2022 vindt het eerste gezamenlijke jaarcongres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw en de Werkgroep Achttiende Eeuw plaats, met als thema ‘emoties in conflict’. Lees hier meer over dit congres en de Call for papers, waarvoor u tot 1 mei 2022 kunt inzenden.


p Boekenactie MdNL: ‘Spindoctors van de Gouden Eeuw. Een vergeten pamfletoorlog (1654-1675)’

Voor deze Boekenactie koos de Walburg Pers / Amsterdam University Press voor u ‘Spindoctors van de Gouden Eeuw. Een vergeten pamfletoorlog (1654-1675)’ van Jan Haverkate. Lees hier meer over dit boek en hoe u deze titel met een fraaie korting kunt bestellen!


p Mogelijkheid tot bestellen gedrukt Jaarboek van de Maatschappij

In mei/juni ontvangen alle leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde een digitale versie van het ‘Jaarboek’ per e-mail. Liefhebbers van het gedrukte ‘Jaarboek’ kunnen dit voor 20 euro (en voor leden in het buitenland 25 euro) bestellen. Tot uiterlijk 15 april aanstaande kunt u uw bestelling plaatsen.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online