MdNL | Nieuwsbrief september 2023
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De zomer loopt helaas alweer bijna op zijn einde, maar gelukkig staat er weer veel moois te gebeuren in september. In onze vorige nieuwsbrief wezen we u al op de komende Bert van Selm-lezing door Jacqueline Bel en de Indische Letteren-lezing door Rick Honings. Dit jaar viert de Nederlandse Boekhistorische Vereniging haar 30-jarig bestaan. Ter gelegenheid van deze mijlpaal vindt op zaterdag 23 september in Apeldoorn het NBV-jubileumcongres plaats rond het thema ‘Technologie en transformatie’.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de Frederik Mullerlezing door Karin Amatmoekrim, een symposium rond Anna van Hannover, de vijfde editie van het Festival voor het Afrikaans en een nieuwe Indische Letteren. En noteer alvast in uw agenda: onze Laureatenmiddag vindt op 7 oktober in Leiden plaats! Op onze website volgt binnenkort het volledige programma voor deze feestelijke bijeenkomst.

Op www.mdnl.nl vindt u nog veel meer evenementen, boekentips, columns en rubrieken!

p Jubileumcongres NBV: ‘Technologie en transformatie’

Op het congres in CODA (Apeldoorn) op 23 september reflecteren uiteenlopende sprekers op transformaties in de Nederlandse geschiedenis van het boek en de invloed van technologie vroeger, nu en in de toekomst. Ook is er gelegenheid om de tentoonstelling CODA Paper Art 2023 te bekijken.


p Frederik Mullerlezing door Karin Amatmoekrim

De jaarlijkse Frederik Mullerlezing in Amsterdam wordt dit jaar op vrijdagmiddag 8 september gegeven door Karin Amatmoekrim. De titel van haar voordracht luidt: ‘Geschiedenis in de schaduw: spreekwoorden, schoolboekjes en andere onverwachte schatten in de Surinamica van Allard Pierson’.


p Symposium rond Anna van Hannover (1709-1759): een leven in brieven en muziek

Onlangs zijn meer dan 4000 brieven van en aan Anna van Hannover gedigitaliseerd en online raadpleegbaar gemaakt. Op vrijdagmiddag 29 september zal dat feestelijk worden gevierd met een symposium op Kasteel Duivenvoorde dat geheel aan Anna, haar brieven en haar muzikaliteit zal zijn gewijd.


p Vijfde editie van het Festival voor het Afrikaans

Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november wordt in theater De Regentes in Den Haag de vijfde editie van het Festival voor het Afrikaans gehouden. Deelnemers zijn onder meer Antjie Krog, Stef Bos, Adriaan van Dis, Amanda Strydom, Ronelda Kamfer, Babs Gons, Frazer Barry, Dean Balie, Marlo Minnaar en de Klimaatdichters.


p Een nieuwe Indische Letteren over afscheid

Vorig jaar november organiseerde de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde haar jaarlijkse Bronbeek-symposium. Het thema van deze dag was ‘afscheid’, omdat Peter van Zonneveld na 37 jaar afscheid nam als voorzitter van de Werkgroep. Een aantal lezingen en toespraken van deze middag is nu bijeengebracht in het nieuwe nummer van Indische Letteren.


p Laureatenmiddag MdNL

Alvast voor in de agenda: op zaterdagmiddag 7 oktober aanstaande zal in Leiden onze Laureatenmiddag plaatsvinden, met o.a. de uitreikingen van de Debutantenprijs aan Sara Eelen en de Frans Kellendonkprijs aan Joost de Vries.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online