MdNL | Nieuwsbrief november 2018
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Op 18 november aanstaande zal kunsthistoricus Simon Schama de eerste Joost Zwagerman Lezing uitspreken in Theater De Vest te Alkmaar. Op deze avond zal ook de eerste Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt, een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bedoeld voor beginnende essayisten. De zeven genomineerde essays kunt u op onze website lezen.

Verder in deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor het jaarlijkse Bronbeek-symposium van Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde, het Ida Gerhardt-symposium en Vrouwengeschiedenis als bron van inspiratie, een studiedag waarop wetenschappers gespecialiseerd in de vroegmoderne tijd hun onderzoek in relatie tot de genderproblematiek zullen presenteren.

Zie voor nog meer nieuws onze website www.mdnl.nl

p Zeven talenten genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs

Voor de eerste Joost Zwagerman Essayprijs, een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, zijn zeven essays van beginnende essayisten genomineerd. Hier kunt u deze essays lezen.


p Een avond over het oeuvre van Arnon Grunberg

In de Tuinzaal van de Tolhuistuin te Amsterdam vindt op 1 november een avondbijeenkomst plaats over het oeuvre van Arnon Grunberg. Aanleiding voor deze avond is het verschijnen van ‘Afgrond zonder vangnet. Liefde en geweld in de romans van Arnon Grunberg’ door Yra van Dijk.


p Bronbeek-symposium met Xaviera Hollander

Het jaarlijkse Bronbeek-symposium (4 november aanstaande te Arnhem) wordt georganiseerd door Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde. Als thema is dit jaar gekozen voor Liefde en lust in de Indische letteren. Zoals ieder jaar is een bijzondere gast uitgenodigd, en deze keer is dat  schrijfster Xaviera Hollander.


p Symposium: Vrouwengeschiedenis als inspiratie

Op vrijdag 16 november vindt in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag het symposium Vrouwengeschiedenis als bron van inspiratie plaats, georganiseerd door Stichting Vrouwengeschiedenis van de Vroegmoderne Tijd (SVVT), de Koninklijke Bibliotheek en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde


p Ida Gerhardtsymposium 2018

Op zaterdagmiddag 17 november aanstaande wordt in de aula van De Werkplaats te Bilthoven het jaarlijkse Ida Gerhardtsymposium gehouden, met als sprekers onder anderen Marc van Oostendorp en Ingmar Heytze.


p Jaarcongres De Moderne Tijd 2018: migratie en identiteit

Op vrijdag 14 december aanstaande vindt in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van de UvA het jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd plaats. Het thema van dit congres is ‘migratie en identiteit’. 


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online