MdNL | Nieuwsbrief juli 2019
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De Maatschappij is dit jaar van start gegaan met de MNL fellowship, zowel bedoeld voor junior- als voor senioronderzoekers. Eerder dit jaar werden de eerste twee fellowships toegekend aan Dirk Alkemade en Anne Petterson. In deze nieuwsbrief een oproep voor de nieuwe ronde MNL-fellowships. Het inzenden van voorstellen staat open voor zowel leden als niet-leden, dus de oproep hiervoor kunt u aan alle geïnteresseerden doorsturen.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de winnaar van de tweede Elise Mathilde Essayprijs, Thijs Bartels. Zijn essay ‘Over grenzen’ zult u na de uitreiking van de prijs op onze website kunnen lezen. Ook vragen we uw aandacht voor het jaarcongres van Werkgroep De Zeventiende Eeuw, een nieuwe aflevering van Indische Letteren en een oproep in onze rubriek De navorscher.

We besluiten deze nieuwsbrief met een nieuw artikel in onze reeks NLM Digitaal: ‘Een onbekende variant van het Wilhelmus: het Watersnood-Wilhelmus uit 1881’ geschreven door Lotte Jensen.

p Oproep MNL-fellowships

MNL-fellowships bieden steun aan onderzoekers met goede en originele onderzoeksideeën, maar zonder de toenemende nadruk op innovatie en valorisering die grotere subsidieverstrekkers veelal kenmerkt. De deadline voor het indienen van voorstellen is 1 oktober 2019.


p Elise Mathilde Essayprijs 2019 voor Thijs Bartels

Op 1 januari 2018 riep de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op initiatief van de Stichting Elise Mathilde Fonds deze nieuwe prijs in het leven, vernoemd naar Elise Mathilde van Beuningen (1890-1941). De Elise Mathilde Essayprijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.


p Jaarcongres Werkgroep De Zeventiende Eeuw 2019

Op vrijdag 30 augustus 2019 zal aan de Universiteit Antwerpen het jaarcongres van Werkgroep De Zeventiende Eeuw plaatsvinden, met als thema ‘Deugd & Ondeugd. Morele scherpslijperij in de zeventiende-eeuwse Nederlanden’. Het volledige programma staat nu online.


p Een nieuwe Indische Letteren, met Reve, Hermans en Wolkers

Een jaar geleden vond in Leiden een lezingenmiddag van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde plaats met als thema ‘De ‘Grote Vijf’ en Indië’. De teksten van drie van de toen uitgesproken lezingen zijn opgenomen in deze tweede aflevering van ‘Indische Letteren’ van dit jaar.


p De Navorscher: over Pieter Vreede

In de rubriek ‘De Navorscher’ is Dirk Alkemade op zoek naar alle correspondentie en andere documentatie van, naar en over de radicale patriot en staatsgreeppleger Pieter Vreede (1750-1837).


p NLM Digitaal: ‘Een onbekende variant van het Wilhelmus: het Watersnood-Wilhelmus uit 1881’ door Lotte Jensen

In de loop der tijd zijn al heel wat varianten op het ‘Wilhelmus’ geschreven. Onlangs is een wel heel bijzondere versie opgedoken: het ‘Watersnood-Wilhelmus’ uit 1881. Nationale saamhorigheid en liefdadigheid komen in deze versie op unieke wijze samen.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online