MdNL | Nieuwsbrief januari 2023
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Afgelopen januari ging op onze website een nieuwe rubriek van start, Poëzie van nu, waarin Mario Molegraaf recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters belicht. Gisteren kwam de 32ste aflevering online, en ook in het nieuwe jaar zullen er weer regelmatig nieuwe bundels besproken worden. Alle eerdere afleveringen, over o.a. Marieke Lucas Rijneveld, Elly de Waard en Judith Herzberg, kunt u hier nalezen.

Ook verscheen er afgelopen jaar een flink aantal nieuwe columns op de website, veelal geschreven door onze vaste columnisten: Peter Altena, Rody Chamuleau, Tom Phijffer, Liesje Schreuders, Nicolette Smabers en Coen van ’t Veer. Al deze columns (en ook die van de voorgaande jaren) kunt u nalezen op onze website. Uiteraard hopen we u in 2023 weer te verrassen met mooie en interessante columns!

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de komende bijeenkomst van onze Zuidelijke Afdeling in Roermond, en de nieuw verschenen nummers van De Moderne Tijd, Early Modern Low Countries (EMLC) en Accolade!

Alvast voor in de agenda: op vrijdag 17 februari organiseert de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde weer een vrij toegankelijke lezingenmiddag, met als thema dieren in de Nederlands-Indische literatuur.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde wenst u een mooi 2023 toe!

Ook in het nieuwe jaar vindt u al het nieuws rondom de Maatschappij op www.mdnl.nl, of via onze sociale media Facebook en Twitter.

p Poëzie van nu 32: ‘Weier’ van Tijs van Bragt

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over ‘Weier’ van Tijs van Bragt: ‘Poëzie als landschap, landschap als poëzie, van weier naar wieren. De plaatsnamen fluisteren mee, Nolle, De Groe, Zaamslag. Alle toepasselijke details zijn er, vuurtorens, veerboten en boeien.’


p Bijeenkomst Zuidelijke Afdeling met Willem Huberts en Theo Schouw

Op zaterdagmiddag 28 januari aanstaande organiseert onze Zuidelijke Afdeling weer een bijeenkomst in Roermond. Deze keer zullen Willem Huberts en Theo Schouw aandacht vragen voor twee in de vergetelheid geraakte en omstreden mannen, priesters bovendien: Wouter Lutkie (1887-1968) en Jacques Schreurs (1893-1966).


p Themanummer De Moderne Tijd : Veerkracht! Wegen uit crises 1780-1940

Voor onze Werkgroep De Moderne Tijd stelde Lotte Jensen een themanummer van het gelijknamige tijdschrift samen: ‘Veerkracht! Wegen uit crises 1780-1940’. Dit was ook het thema van het Jaarcongres van de Werkgroep, dat 3 december jongstleden plaatsvond in Amsterdam.


p Een nieuw nummer van EMLC

Op de valreep van 2022 is het nieuwe nummer van het Engelstalige multidisciplinaire Open Access tijdschrift ‘Early Modern Low Countries’ (EMLC) verschenen. Het tijdschrift, een initiatief van Werkgroep Achttiende Eeuw samen met De Zeventiende Eeuw, is nu voor iedereen online te lezen.


p Accolade 2022 is verschenen

De nieuwe ‘Accolade’ is verschenen (voorheen het ‘Nieuw Letterkundig Magazijn’)! Het themadossier van deze ‘Accolade’ gaat over multitalenten, zoals de humanist Coornhert, Constantijn Huygens, Catharina Questiers en kunstkannibaal Peter Klashorst.


p Lezingenmiddag Indische Letteren: dieren in de Nederlands-Indische literatuur.

De middag vindt op vrijdagmiddag 17 februari plaats in zaal 0.05 van het Lipsius-gebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden . De lezingen beginnen om 14:00 uur en de toegang is gratis. Bekijk hier het volledige programma.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online