MdNL | Nieuwsbrief januari 2022
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

De MdNL sluit het jaar 2021 af met het verschijnen van de eerste editie van Accolade, de opvolger van het Nieuw Letterkundig Magazijn. Het tijdschrift heeft een ware metamorfose ondergaan: een nieuw formaat, een nieuwe vormgeving en een themadossier over muziek en letteren. Mede namens de redactie wensen wij u alvast veel leesplezier toe.

In deze nieuwsbrief aandacht voor nog enkele aan de Maatschappij gelieerde uitgaven: van zowel Indische Letteren, het Early Modern Low Countries (EMLC) als het Jaarboek Bilderdijk verschenen afgelopen maand nieuwe afleveringen. Verder twee Call for papers (voor de jaarboeken van Werkgroep Zeventiende Eeuw en de NBV) en de Rudolf van Lier-lezing. Als laatste vestigen we graag uw aandacht nog even op onze MdNL Boekenactie, dit keer met een biografie van Maartje Draak.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde wenst u allen een mooi 2022!

Ook in het nieuwe jaar zien we u graag weer terug op onze website www.mdnl.nl

p Themanummer Indische Letteren: Op reis in Nederlands-Indië

Vlak voor de jaarwisseling is er nog een nieuwe aflevering van ‘Indische Letteren’ verschenen, met als thema ‘Op reis door Nederlands-Indië’. Dit themanummer werd samengesteld door Rick Honings en Nick Tomberge en bevat vijf uitgebreide artikelen.


p Call for papers Jaarboek De Zeventiende Eeuw

In het kader van het afgelopen Jaarcongres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw organiseert het ‘Jaarboek De Zeventiende Eeuw’ een thema-dossier over de culturele aspecten van de overzeese expansie. Artikelen van maximaal 5000 woorden (inclusief voetnoten) worden verwacht voor 1 maart 2022.


p Een nieuwe EMLC online

Het nieuwe nummer van het Engelstalige multidisciplinaire Open Access tijdschrift ‘Early Modern Low Countries’ (EMLC) is nu voor iedereen online te lezen. Dit nummer (jaargang 5, nummer 2) bevat artikelen en recensies van o. a. Alisa van de Haar, Weixuan Li, Els Stronks, Adriaan Duiveman en Yolanda Rodríguez Pérez.


p Call for papers Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis

Het ‘Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis’ van onze werkgroep de NBV publiceert artikelen op het gebied van de boekgeschiedenis van de Lage Landen in alle perioden. Voor de editie van 2023 verwelkomt de redactie in het bijzonder bijdragen binnen het thema Technologie en Transformatie.


p Verschenen: Jaarboek Bilderdijk 2021

Van onze Werkgroep Bilderdijk is deze maand het nieuwe ‘Jaarboek’ verschenen, dat onder redactie stond van Rick Honings, Lotte Jensen en Gert-Jan Johannes. Centraal in de editie van 2021 staan de rampen die zich tijdens het leven van Bilderdijk (1756 – 1831) voltrokken.


p Rudolf van Lier Lezing door Maurits Hassankhan

Op vrijdagavond 4 februari 2022 houdt Maurits Hassankhan de zevende Rudolf van Lier-lezing, georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren. De titel van de lezing is ‘Suriname van een plurale naar een multiculturele samenleving’. Als referenten zullen Ellen Neslo en Paul Tjon Sie Fat optreden.


p Boekenactie MdNL: ‘Verhalen van de drakendochter. Leven en werk van Maartje Draak (1907-1995)’

Deze keer koos Uitgeverij Verloren voor u de biografie ‘Verhalen van de drakendochter. Leven en werk van Maartje Draak (1907-1995)’, geschreven door Willem Gerritsen. U kunt deze titel tot en met 15 januari met korting bestellen op de website van de uitgever.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online