MdNL | Nieuwsbrief december 2020
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

In 2021 wordt de Elise Mathilde Essay Prijs voor de derde keer uitgeloofd. Ditmaal voor een essay op het gebied van de geschiedwetenschap. De winnende inzending wordt beloond met een oorkonde en een geldbedrag van € 10.000 en zal onder andere worden gepubliceerd op onze website. Iedereen kan meedoen; uw inzending is uiterlijk 1 februari 2021 welkom.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor het eerste Jaarboek van Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’, het online te bekijken herdenkingssymposium voor Elsa Joubert, het Menno ter Braak-stipendium en het decembernummer van Indische Letteren. We besluiten deze nieuwsbrief met een nieuwe bijdrage aan onze reeks NLM Digitaal: ‘Hartstocht en ondergang: een pleidooi voor de herwaardering van Jeanne Reyneke van Stuwe’ door Vilan van de Loo.

Uiteraard kunt u op onze website www.mdnl.nl terecht voor nog veel meer nieuwsberichten, columns en rubrieken.

p Oproep: Elise Mathilde Essay Prijs 2021

De Elise Mathilde Essayprijs is genoemd naar Elise Mathilde van Beuningen (1890-1941) die haar vermogen naliet aan de door haar opgerichte Stichting Elise Mathilde Fonds. De prijs is een initiatief van de Stichting in samenwerking met de MdNL, het Genootschap Onze Taal en het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG).


p Jaarboek Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’

De Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’ heeft sinds zomer 2018 de status van Werkgroep van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde verkregen. Het eerste jaarboek, ‘Jaarboek Bilderdijk 2020’, is nu bij Uitgeverij Verloren verschenen.


p Herdenkingssymposium voor Elsa Joubert nu digitaal terug te zien

Vanwege de coronamaatregelen kon het Elsa Joubert-herdenkingssymposium van het Zuid-Afrikahuis in samenwerking met de Commissie Zuid-Afrika op 5 november 2020 in fysieke vorm niet doorgaan. Maar de videoregistratie staat inmiddels online, met maar liefst zes sprekers uit Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika.


p Decembernummer Indische Letteren verschenen

Het decembernummer van ‘Indische Letteren’, het tijdschrift van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde, is verschenen. Dit nummer telt maar liefst 96 pagina’s en bevat vijf bijdragen van o.a. Luc Renders, Floor Naber en Rick Honings.


p Oproep: Menno ter Braak-stipendium

In 2021 gaan de Stichting Menno ter Braak en E. du Perron Genootschap van start met een stipendium, een stimuleringssubsidie voor het schrijven van een tijdschrift-, kranten- of websiteartikel waarin Ter Braak of Du Perron centraal staat. De inzendtermijn voor het eerste Menno ter Braak-stipendium sluit op 1 februari aanstaande.


p NLM Digitaal: ‘Hartstocht en ondergang: een pleidooi voor de herwaardering van Jeanne Reyneke van Stuwe’ door Vilan van de Loo

Naast de jaarlijkse papieren editie van het Nieuw Letterkundig Magazijn verschijnt er ook een aantal digitale NLM-artikelen op onze website. In deze NLM Digitaal het artikel ‘Hartstocht en ondergang: een pleidooi voor de herwaardering van Jeanne Reyneke van Stuwe’ door Vilan van de Loo.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online