MdNL | Nieuwsbrief december 2018
Maatschappij der Nederlandse Letterkunde
p

Op vrijdagavond 7 december vindt in Leiden de jaarlijkse Huizingalezing plaats, georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en door Elsevier Weekblad. Dit jaar houdt Jolande Withuis deze rede met als titel Leve het Leven. Over vrijheid en de biografie.

Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor het komende jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd, twee oproepen (voor de Elise Mathilde-prijs 2019 en het jaarcongres van Werkgroep De Zeventiende Eeuw volgend jaar) en de winnaar van de eerste Joost Zwagerman Essayprijs.

Voor het eerst vindt u hier ook de nieuwe rubriek De navorscher, waarin leden met betrekking tot hun onderzoek vragen kunnen stellen over personen, bronnen of ander documentair materiaal. Wilt u de leden van de MdNL ook een vraag of verzoek voorleggen? Aarzel dan dan niet te e-mailen naar webredactie@mdnl.nl

p Huizingalezing 2018 door Jolande Withuis

Jolande Withuis houdt vrijdag 7 december de 47ste Huizinga-lezing. In de Pieterskerk te Leiden zal de socioloog en schrijver een rede houden met als titel ‘Leve het Leven. Over vrijheid en de biografie’.


p Jaarcongres De Moderne Tijd 2018: migratie en identiteit

Op vrijdag 14 december aanstaande vindt in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van de UvA het jaarcongres van Werkgroep De Moderne Tijd plaats. Het thema van dit congres is ‘migratie en identiteit’. 


p Call for papers jaarcongres De Zeventiende Eeuw 2019

Op vrijdag 30 augustus 2019 zal aan de Universiteit Antwerpen het jaarcongres van Werkgroep De Zeventiende Eeuw plaatsvinden, met als thema ‘Deugd & Ondeugd. Morele scherpslijperij in de zeventiende-eeuwse Nederlanden’.


p Jilt Jorritsma winnaar eerste Joost Zwagerman Essayprijs

Op 18 november jongstleden werd het essay ‘Onthoofd’ van Jilt Jorritsma bekroond met de eerste ‘Joost Zwagerman Essayprijs. Het essay kunt u hier nalezen.


p Oproep inzenden voor de Elise Mathilde-prijs 2019

Wie schrijft het beste essay over de Nederlandse taal? Degene die dat voor elkaar krijgt, wint de Elise Mathilde-prijs 2019, een initiatief van een aantal organisaties waaronder het Elise Mathilde Fonds en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.


p De navorscher: over Charlotte A. van Manen

Het spits voor deze nieuwe rubriek ‘De navorscher’ wordt afgebeten door Wijnand Mijnhardt die voor een biografische publicatie op zoek is naar alle mogelijke materiaal over dr. Charlotte A. van Manen.


Maatschappij der Nederlandse Letterkunde | Lees de nieuwsbrief online